Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2.00 π.μ. ώρα Ελλάδας, έγινε το τελικό βήμα για μια συνολική λύση για την Ελλάδα που περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ εκ των οποίων 3,3 δισ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ εξασφαλίζοντας «μαξιλάρι» ρεστότητας ύψους 20 δισ που θα εξασφαλίζει την Ελλάδα έναντι των αγορών για 18 μήνες.

Συγχρόνως η Ελλάδα θα έχει μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (κοντά στα 100 δισ) στα 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια. 

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες και πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Pierre Moscovici: Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε. Φτάσαμε επιτέλους στο τέλος της διαδρομής που υπήρξε τόσο μεγάλη και τόσο δύσκολη. Είναι μια ιστορική στιγμή.

Για την Ελλάδα, ολοκληρώνονται οκτώ χρόνια προσπαθειών και θυσίών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Για την €ζώνη, η ολοκλήρωση του προγράμματος θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση για το ενιαίο μας νόμισμα, μια κρίση της οποίας επιβίωσε.

Η αποψινή συμφωνία επιτυγχάνει αυτό που ζητούσαμε: ένα αξιόπιστο, εμπροσθοβαρές σύνολο μέτρων που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της & θα καθησυχάσει όλους τους εταίρους & επενδυτές

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεντευξή του, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, τόνισε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο και σημείωσε:»είχαμε 4 κομμάτια του «παζλ», τα βάλαμε κάτω και τα 4 και τα κλείσαμε και τα 4.»

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο και τόνισε ότι το Eurogroup τελείωσε με πάρα πολύ καλό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κανένας νέος όρος.

o Υπουργός δήλωσε ότι πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές, ωστόσο σημείωσε πως το πότε θα γίνει αυτό είναι μια τεχνική απόφαση των αρμόδιων αρχών.

Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο Ελληνικός Λαός αυτά τα 8 χρόνια. Δίνουμε υπόσχεση για το μέλλον οτι η Ανάπτυξη θα είναι για όλους και όλες.»

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες από ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ