Μοσκοβισί: Σε μεταμνημονιακή επιτήρηση!

Μοσκοβισί: Σε μεταμνημονιακή επιτήρηση!

-Ο Επίτροπος της Κομισιόν θολώνει την «καθαρή έξοδο»…

Απόλυτα σαφής ως προς την επόμενη μέρα μετά το τέλος του Προγράμματος / Μνημονίων είναι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να παρουσιάσουν το καθεστώς ελέγχου της ελληνικής οικονομίας ανάλογα με τα πολιτικά, και όχι μόνο, συμφέροντά τους.

«Θα υπάρξει ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, για την οποία όμως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία αναφορά ή κάποια νύξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέραν της μόνιμης θέσης του για «καθαρή έξοδο» της χώρας μετά τον Αύγουστο.

Αντίθετα, ο Επίτροπος της Κομισιόν είναι ξεκάθαρος: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό εποπτεία, και μάλιστα ενισχυμένη. Το μόνο… δώρο που κάνει στον πρωθυπουργό είναι η κατηγορηματική θέση του, όπως την εξέφρασε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στην Ελένη Βαρβιτσιώτη:

– Κανένας δεν πιέζει για προληπτική γραμμή, όλοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα ως κανονική χώρα, κανένας δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα.

(Τ’ ακούς, κύριε Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχεις… φαγωθεί να λες ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα και απαραίτητο για την κυβέρνηση να έχει… καβάντζα την προληπτική γραμμή πίστωσης;)

Οι τρεις όροι…
Βάζει, όμως, τους όρους που θα δεσμεύουν την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην έχει την… απόλυτη ελευθερία να κινηθεί. Οι τρεις όροι που προανήγγειλε μέσω της συνέντευξής του ο Πιερ Μοσκοβισί είναι οι εξής:

1) Ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
2) Ένα δυνατό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
3) Μια σημαντική μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Επισημαίνοντας ότι «ΑΝ έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με έναν θετικό και αξιόπιστο τρόπο στις αγορές» και υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρη η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος όχι μόνο για φέτος, ούτε για τα επόμενα χρόνια, αλλά μεσοπρόθεσμα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ενισχυμένη εποπτεία, που θα προσφέρει μια πιο σφιχτή εποπτεία απ’ ό,τι οι κανονικές εποπτείες».

Φωτο: Pierre Moscovici addresses a news conference on the European Semester Winter Package in Brussels, Belgium February 22, 2017. REUTERS/Francois Lenoir


Σχολιάστε εδώ