Δεν ψηφίζει ο Καμμένος, δίνει όμως το στιλό στον Τσίπρα να υπογράψει…

Δεν ψηφίζει ο Καμμένος, δίνει όμως το στιλό στον Τσίπρα να υπογράψει…

Ο φόβος ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων μπορεί να βάλουν ταφόπλακα στις προοπτικές του κόμματος είναι διάχυτος στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και από ισχυρό χαρτί που ήταν μέχρι πρότινος (γενικώς τα εθνικά θέματα…) να εξελιχθεί σε… εκατόμβη ψηφοφόρων. Σε μια αγωνιώδη, αν και ελάχιστα πειστική, προσπάθεια να αποτρέψει το μοιραίο, ο Π. Καμμένος επιχειρεί το… ακατόρθωτο: Να τετραγωνίσει τον κύκλο! Η στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει («διαφωνώ με την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά στηρίζω τη κυβέρνηση για να… ολοκληρώσει τη συμφωνία»), εκτός του ότι δεν πείθει ούτε τους ένθερμους υποστηρικτές του, κινείται στα όρια του παράδοξου και προκαλεί θυμηδία.

«Ο κ. Καμμένος από τη μια καταγγέλλει ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη κι εθνικά επιζήμια κι από την άλλη είναι αυτός που δίνει το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία», λένε χαρακτηριστικά οι επικριτές του. Αμηχανία και σύγχυση επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, καθώς δυσκολεύονται πολύ να… κατανοήσουν τη στάση του, σε σύγκριση και με τις προεκλογικές εξαγγελίες, όταν διατυμπάνιζε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «ξεπουλήσει» το όνομα της Μακεδονίας.

Ελπίζει στα Σκόπια!
Ο κ. Καμμένος δείχνει να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό εγκλωβισμό: Αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η τακτική που ακολουθεί -να δίνει ψήφο ανοχής στον κ. Τσίπρα προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των Σκοπίων- θα έχει πολιτικό κόστος. Γνωρίζει ωστόσο ότι εξίσου υψηλό, αν όχι υψηλότερο, θα είναι το κόστος αν αυτήν τη στιγμή αποσύρει την εμπιστοσύνη (στήριξη) του από την κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Στη δεύτερη περίπτωση θα βρισκόταν στο στόχαστρο εγχώριων και ξένων δυνάμεων, καθώς η προσφυγή στις κάλπες θα τίναζε τα πάντα στον αέρα. Από τη λύση του Σκοπιανού, που διακαώς επιθυμούν Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις συμφωνίες για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, θα έχανε τα οφέλη από την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των Μνημονίων, ενώ θα είχε ήδη υποστεί τις ζημίες από τη στήριξη σειράς αντιλαϊκών μέτρων.

Το ενδεχόμενο να είχε την τύχη της ΔΗΜΑΡ, όταν ο Φ. Κουβέλης αποχώρησε πρόωρα από την κυβέρνηση Σαμαρά, θα ήταν κάτι περισσότερο από πιθανό, σχεδόν αναμενόμενο. Ο κ. Καμμένος ευελπιστεί πως η -κατά πολλούς παράδοξη- στάση που τηρεί θα εκτιμηθεί από μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι θα σπεύσουν να τον στηρίξουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Ελπίζει ακόμη και στη στήριξη διαφόρων παραγόντων εντός κι εκτός επικράτειας, ως… επιβράβευση για την «υπεύθυνη» στάση που τήρησε την τελευταία τριετία. Η μεγαλύτερη ελπίδα του ωστόσο είναι ο… λαός των Σκοπίων! Ότι, δηλαδή, στο δημοψήφισμα που θα διεξα­χθεί θα πει «όχι» στη συμφωνία με την Ελλάδα κι έτσι τα συμφωνηθέντα μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ θα μείνουν στα χαρτιά.

Ο προβληματισμός κι η αγωνία περισσεύουν στις τάξεις των βουλευτών του κόμματος, καθώς μηδενός εξαιρουμένου αντιλαμβάνονται ότι η στάση που έχει επιλέξει η ηγεσία μπορεί να … βάλει τέλος στην πολιτική καριέρα τους. Στις προηγούμενες εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν περάσει οριακά το όριο του 3%, κατά συνέπεια οποιαδήποτε απώλεια θα ήταν καθοριστική στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διακινούνται σενάρια που θέλουν βουλευτές να λοξοκοιτούν είτε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είτε προς αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελ. Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ Δ. Καμμένος και Κ. Κατσίκης με την Πειραιώς.

Στο μεταξύ, περιφερειακά στελέχη των ΑΝΕΛ έστειλαν επιστολή στον Πάνο Καμμένο για το Σκοπιανό, με την οποία του ζητούν να άρει την δεδηλωμένη στην κυβέρνηση.
Την αποκάλυψη έκανε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς (από τα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας), στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είπε, ο ίδιος μαζί με άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ απέστειλαν στον πρόεδρo του κόμματος Π. Καμμένο επιστολή με την οποία του ζητούν να άρει τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση. Όπως είπε, παραβιάζεται βασικός όρος της προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας, που ήταν το θέμα των Σκοπίων. Πρόσθεσε μάλιστα πως το τι θα κάνει τελικά ο κ. Καμμένος θα το κρίνει ο ίδιος και θα κριθεί από τους πολίτες για τη στάση του.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ