Την πόρτα εξόδου έδειξε η Φώφη σε Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Καμίνη!

Την πόρτα εξόδου έδειξε η Φώφη σε Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Καμίνη!

-Δεν θα ακολουθήσω πρόταση που θα διαλύσει την παράταξη

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς ο παραγοντισμός και οι συνεχόμενες διαφοροποιήσεις σε μείζονα ζητήματα τινάζουν στον αέρα το όλο εγχείρημα, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όπου επιχειρήθηκε κυριολεκτικά ανταρσία από μέλη του διορισμένου Πολιτικού Συμβουλίου που ήθελαν να στηριχθεί η συμφωνία.

Η Φώφη Γεννηματά πλέον ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν συναρχηγοί και πως είναι απόλυτα αποφασισμένη να τελειώσει άμεσα με μια βαριά προβληματική κατάσταση, που παραλύει τον χώρο και τον οδηγεί σε απανωτά κύματα εσωστρέφειας.

«Είναι πια μια αρρωστημένη κατάσταση. Ο καθένας έχει τις προσωπικές του στοχεύσεις και τη δική του στρατηγική. Όλοι συμπεριφέρονται ως αρχηγοί, σαν να μην υπάρχει πρόεδρος εκλεγμένος από τη βάση και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία», σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εν γένει της Κεντροαριστεράς.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, με συστηματικό πλέον και εσκεμμένο τρόπο δημιουργείται η παρεξήγηση – παρανόηση πως η διαβούλευση -με δημοκρατικά χαρακτηριστικά- με όλους τους επικεφαλής κινήσεων και κομμάτων που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ έχει την έννοια της συναρχηγίας. Και προσθέτουν ότι η διαβούλευση είναι στοιχείο δημοκρατίας για να ακούς και να συνεννοείσαι, αλλά είναι άλλο πράγμα η διαβούλευση και άλλο η συναρχηγία. Άλλωστε το Πολιτικό Συμβούλιο είναι διορισμένο και κανένα μέλος του δεν έχει εκλεγεί. Υπενθύμιζαν δε πως η μόνη εκλογή που έγινε ήταν αυτή που αφορούσε την εκλογή επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, στην οποία συμμετείχαν 212.000 πολίτες και ανέδειξαν με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρο την κ. Γεννηματά.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε και στοιχίζει μέχρι τώρα είναι πως υποχώρησαν στον εκβιασμό του Σταύρου Θεοδωράκη και δέχτηκαν να γίνει το συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και στη συνέχεια να διοριστεί και όχι να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή (με ποσοστώσεις).

Ωστόσο, μετά τις ανοιχτές και δημόσιες συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ΔΗΣΥ και Ποτάμι πάνε πλέον για διαζύγιο, με προσπάθειες εκατέρωθεν προκειμένου να μη συμβεί αυτό με πολιτικά άγριο τρόπο.

Όσα μάλιστα διημείφθησαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση των προαπαιτούμενων δείχνουν πως το διαζύγιο έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν ήταν χωρίς λόγο ότι η Φώφη Γεννηματά αποχώρησε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ μπήκε αμέσως στην αίθουσα ο πρωθυπουργός για να παρακολουθήσει την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της ώστε να τελειώσει οριστικά η αντίληψη περί συναρχηγών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε έκτακτη κλειστή συνεδρίασή της την επομένη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε από την κ. Γεννηματά να διακόψει τη συνεργασία με το Ποτάμι. «Δεν πάει άλλο», ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τη διαδέχτηκε στο βήμα, είπε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης η κόντρα έφτασε στα άκρα και το ρήγμα ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη βάθυνε, καθώς η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο Σκοπιανό και να αποφευχθούν οι εντυπώσεις αποσύνθεσης και διάσπασης του Κινήματος.

Η συνεδρίαση κράτησε ως τα ξημερώματα, ωστόσο κατέληξε σε αδιέξοδο. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «όχι» στη συμφωνία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας, ενώ οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Καμίνης την υποστήριξαν, με διαφορετική ένταση και επιχειρηματολογία ο καθένας.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν στο Στρασβούργο, παρενέβη μέσω Skype και κατέθεσε τη δική του άποψη, τονίζοντας ότι απαιτείται μετριοπάθεια από το ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία, δηλαδή, να μην ταυτιστούν με τους πανηγυρισμούς Τσίπρα – Καμμένου, ούτε όμως και με τις ακρότητες της ΝΔ.

Η κ. Γεννηματά επανέφερε με προσεκτικό τρόπο τη λεγόμενη πατριωτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα και ότι αυτήν τη δεδομένη χρονική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό.

Η κ. Γεννηματά πρότεινε να εξεταστεί η ιδέα να ζητηθεί δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, αλλά απέσυρε στη συνέχεια την πρότασή της καθώς όλοι οι υπόλοιποι αντέδρασαν. Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για το Σκοπιανό, όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στη κ. Γεννηματά: «Πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;». Για να λάβει την απάντηση της κ. Γεννηματά: «Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός, δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση».

Η ταραχώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, με την κ. Γεννηματά να δηλώνει: «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του».

Οι διάφορες πτέρυγες του Κινήματος Αλλαγής προσπάθησαν να εκδοθεί ένα κοινό κείμενο μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Τελικά, γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε η προσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», ανέφερε στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής ενα­ντίον της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ