Η άλλη άποψη: Η διαφθορά είχε ξεπεράσει στην Ιταλία κάθε προηγούμενο…

Η άλλη άποψη: Η διαφθορά είχε ξεπεράσει στην Ιταλία κάθε προηγούμενο…

Διά χειρός…

…του Ντιέγκο Μαράνι, δημοσιογρά­φου και συγγραφέα του βιβλίου «Νέα φινλανδική γραμματική», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα, από το άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Μια χώρα ανέ­ντιμων και διεφθαρμένων»:

Η διαφθορά είχε ξεπεράσει στην Ιταλία κάθε προηγούμενο…

«Οι Ιταλοί ξεχνούν από πού προέρχεται αυτό το τεράστιο χρέος που τους καταπιέζει σήμερα. Φαίνεται να έχουν ξεχάσει τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τα χρήματα που δαπανούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο οι κυβερνήσεις Σπαντολίνι και Κράξι, φίλος του Μπερλουσκόνι ήταν αυτός ο τελευταίος.

Φαίνεται να ξεχνούν ότι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μέχρι να έρθει η επιχείρηση ‘‘Καθαρά Χέρια’’ που οδήγησε στο τέλος των παραδοσιακών κομμάτων.

Ξέχασαν τις πελατειακές προσλήψεις που φούσκωσαν τη δημόσια διοίκηση και τις μεγάλες κρατικές εταιρείες, όπως η Alitalia, και λησμόνησαν την εικοσαετία του Μπερλουσκόνι, όταν η χώρα είχε παραλύσει από τις δίκες του πρω­θυπουργού και στην πολιτική της χώρας δεν υπήρχε άλλο από αυτό, ούτε ο εκσυγχρονισμός ούτε οι υποδομές ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η τόσο απαραί­τητη μεταρρύθμιση του κράτους.

Οι Ιταλοί δεν θέλουν, με άλλα λόγια, να ακούσουν ότι το χρέος, μαζί με την καταστροφή στην οποία οδεύουμε, είναι δικό μας και μόνο δικό μας λάθος, ότι κανένας δεν ήρθε να μας διαφθείρει, αλλά ότι εμείς είμαστε μια χώρα ανέντιμων και διεφθαρμένων, ότι είμαστε ανίκανοι να συμπεριφερθούμε ως πολίτες και με σεβασμό στα δημόσια πράγματα.

Μια χώρα ατόμων που ασχολούνται μόνο με το προσωπικό τους συμφέρον. Μια χώρα που για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν έγινε ποτέ κοινότητα του λαού, ποτέ ένα έθνος».


Σχολιάστε εδώ