Η άλλη άποψη: Να ζεις το παρόν, τη μοναδική ζωή που υπάρχει… –

Η άλλη άποψη: Να ζεις το παρόν, τη μοναδική ζωή που υπάρχει… –

Διά χειρός…

…του ιταλού λογοτέχνη Κλαούντιο Μά­γκρις, από τη συνέντευξή του στο «Βήμα» στον Μάρκο Καρασαρίνη:

Να ζεις το παρόν, τη μοναδική ζωή που υπάρχει…

«Η αλήθεια της ‘‘πεποίθησης’’, δηλαδή της ικανότητας να ζεις αληθινά, να ζεις τη ζωή όταν υφίσταται, δηλαδή στο παρόν, χωρίς να τη θυσιάζεις συνεχώς στο μέλλον, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα και όπως συμβαίνει όλο και πιο γοργά, με έναν καταστροφικό και επιταχυμένο ρυθμό στη σύγχρονη εποχή.

Σχεδόν πάντα έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι το αύριο θα φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ότι η επόμενη βδομάδα θα φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, είτε γιατί περιμένουμε το αποτέλεσμα μιας ιατρικής εξέτασης που θα δείξει κάτι σημαντικό για την υγεία μας είτε για το αποτέλεσμα των εκλογών και ούτω καθεξής.

Ζει κανείς συνεπώς όχι για να ζει, αλλά για να έχει ήδη ζήσει, για να είναι λίγο πιο κοντά στον θάνατο, ζει για να πεθάνει. Πεποίθηση σημαίνει την ικανό­τητα να ζεις το παρόν, τη μοναδική ζωή που υπάρχει αληθινά. Να ζεις τη στιγμή, όπως τα μικρά παιδιά όταν τρέχουν: τρέχουν γιατί τους αρέσει να τρέχουν και όχι γιατί έχουν κάποιον προορισμό, γιατί θέλουν να φτάσουν κάπου, και συνεπώς για να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να αγαπάς, όχι να έχεις ήδη αγαπήσει».


Σχολιάστε εδώ