AΝΟΙΓΟΥΜΕ «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ»

AΝΟΙΓΟΥΜΕ «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ»

Με την αποδοχή των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας»

-Ωμή παρέμβαση των ξένων: Εκβιάζουν τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση

«Κερκόπορτα» για μελλοντικές περιπλοκές και διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων ανοίγει η συμφωνία που συνομολόγησαν χθες από τις Πρέσπες οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, ενώ ταυτόχρονα θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης.

Η αποδοχή της ύπαρξης «μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει η γειτονική χώρα και να εγείρει ζητήματα έναντι της Ελλάδας. Τα οφέλη για τη χώρα μας πενιχρά, υπό αίρεση και σε βάθος χρόνου κάνουν τελικώς τη συμφωνία εξόχως ετεροβαρή.

Οι ξένοι παράγοντες παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας

Την ίδια στιγμή, με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο ξένοι παράγοντες παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα κόμματα που διαφωνούν, ώστε να… αλλάξουν γνώμη και να στηρίξουν τη συμφωνία. Οι πιέσεις δεν προέρχονται μόνο από μεμονωμένα κέντρα αλλά και από οργανωμένους θεσμούς. Κυρ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά έγιναν αποδέκτες σχετικών μηνυμάτων από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αντίστοιχα.

Η συμφωνία δίχασε την κυβέρνηση, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία από τη στιγμή που στην ονομασία των Σκοπίων υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», έστω και με τη σύνθετη εκδοχή του («Βόρεια Μακεδονία»). Πυροδότησε ακόμη σφοδρές αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα, με όλα σχεδόν τα κόμματα, άλλο με μεγάλη ένταση, άλλο με μικρότερη, να διαφωνούν και να παίρνουν σαφείς αποστάσεις. Προκάλεσε δε και την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση. Πάνω από όλα, η συμφωνία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα
     

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία ο πρωθυπουργός οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα ότι αποδεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αποφύγαμε το… σκέτο «Μακεδονία», ενώ περιαυτολογώντας υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε να λύσει (;) ένα πρόβλημα στο οποίο όλες οι προηγούμενες απέτυχαν. Όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις ο κ. Τσίπρας απέφυγε συστηματικά να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των συζητήσεων με τη σκοπιανή πλευρά με συνέπεια να εγκαλείται- όχι αδίκως- για μυστική διπλωματία. Το ακόμη… χειρότερο είναι ότι αρνήθηκε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, κάτι που όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του είχαν επιδιώξει και σε μεγάλο βαθμό πετύχει. Δεν απέφυγε δε τις υποτιμητικές αναφορές, όταν ερωτώμενος σχετικά είπε συμπερασματικά ότι δεν συγκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών διότι κάποιοι εξ αυτών δεν είναι τόσο σοβαροί όσο απαιτούν οι περιστάσεις. Αγνόησε ακόμη επιδεικτικά και τη γνώμη του ελληνικού λαού, που στη μεγάλη του πλειοψηφία (πάνω από 60%) είναι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Με τους εν γένει χειρισμούς του ο κ. Τσίπρας έδωσε σαφή την εντύπωση ότι διαχειρίσθηκε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με γνώμονα την πολιτική του επιβίωση. Πήγε κόντρα στο ρεύμα προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των ξένων, ΗΠΑ, Γερμανίας κ.ά., που ήθελαν εδώ και τώρα να κλείσει το θέμα, προσδοκώντας οφέλη σε άλλα επίπεδα (οικονομία, χρέος κ.ά.).

Αρνητικές ήταν, όπως προαναφέραμε, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που το τελευταίο διάστημα ενημερώνονταν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τις ανακοινώσεις, δηλώσεις, κ.λπ., στα Σκόπια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που δεν συμφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος του (ΑΝΕΛ). Χαρακτήρισε δε «εθνική υποχώρηση» την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».

Η συμφωνία δίχασε και το Κίνημα Αλλαγής. Η Φ. Γεννηματά παρατήρησε ότι εκτός από τις αβεβαιότητες στη συμφωνία υπάρχουν αρκετά σημεία που απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. Αντίθετα, ο Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ λέγοντας ότι η συμφωνία «αποτελεί το αναγκαίο πρώτο βήμα», αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη αδυναμιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα κριτήρια που είχε θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη συμφωνία η Χρυσή Αυγή, που εξαπέλυσε μύδρους και βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Για «ωμή παρέμβαση» ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που έβαλαν και τη σφραγίδα τους στη συμφωνία, έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ως προς την ουσία σημείωσε ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, όχι μόνον παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» μελλοντικά θα περιπλέξει τα πράγματα. Αντίθετος με τη συμφωνία κι ο Β. Λεβέντης, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να την ακυρώσει.


Σχολιάστε εδώ