Προέχει η απλή αναλογική, δηλώνει ο Σκουρλέτης

Προέχει η απλή αναλογική, δηλώνει ο Σκουρλέτης

-Προέχει η κυβερνησιμότητα των δήμων, απαντά ο Πατούλης

Αμετακίνητος στη θέση του όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση με το σύστημα της απλής αναλογικής παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με συνέπεια να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στην τελευταία συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ ο κ. Σκουρλέτης εμφανίσθηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε τροποποιήσεις άρθρων του νομοσχεδίου, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτές να αφορούν και το εκλογικό σύστημα.

«Για εμάς η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές για τη μέχρι πρότινος στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. «Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και ελπίζω από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στον διάλογο», σημείωσε.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Βασικό ζήτημα που θέτουν οι δήμαρχοι είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Προς τούτο ζητούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, π.χ., ο έλεγχος της οικονομικής επιτροπής να είναι στα χέρια της παράταξης του εκάστοτε δημάρχου, ακόμη κι αν αυτή δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.


Σχολιάστε εδώ