Πρώην πρόεδρος Κτηματολογίου: Λάθος όλη η κτηματογράφηση που έγινε το 2000

Πρώην πρόεδρος Κτηματολογίου: Λάθος όλη η κτηματογράφηση που έγινε το 2000

«Βόμβα» στα θεμέλια του Κτηματολογίου έριξε, στο πρόσφατο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κέντρου Κτηματολογικών Μελετών στην Πάτρα, ο πρώην πρόεδρος του Κτηματολογίου και καθηγητής του ΑΠΘ Απόστολος Αρβανίτης.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να επαναληφθεί η κτηματογράφηση της περιόδου 1997 – 1999, που έγινε σε 340 περιοχές της χώρας, έκτασης 8,4 εκατ. στρεμμάτων και αφορούσε δύο εκατομμύρια πολίτες.
«Όσο κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί», τόνισε, «θα χτυπήσουν κάποια στιγμή, όταν θα λήξει η προθεσμία των οριστικών εγγραφών. Υπάρχει χρόνος και χώρος για κάποιες παρεμβάσεις. Θα πρέπει να τεθεί όλο το πιλοτικό πρόγραμμα υπό επανακτηματογράφηση, με καινούριες τεχνικές προδιαγραφές.

Εκεί που εντοπίσαμε τη βασική πληγή, δηλαδή στα χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούσαμε το 2000, στην απειρία αλλά και στην απληστία των μελετητικών εταιριών και στη μη συμμετοχή των νομικών στην κτηματογράφηση, πρέπει να γίνουν διορθώσεις».

«Το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο των κτηματολογικών εγγραφών, όταν αυτό δεν έχει ένα ορθοφωτοχάρτη και όταν δεν έχει ελεγχθεί -από κάθε άποψη- η νομιμότητα των τίτλων», επισήμανε ο διατελέσας πρόεδρος του Κτηματολογίου, την περίοδο 2009 -2013, και κατέληξε λέγοντας: «Το Κτηματολόγιο πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έκανε λάθος και να διορθώσει όλα τα λάθη που έχει κάνει μέχρι τώρα».


Σχολιάστε εδώ