Τζανακόπουλος: «Πολιτική νίκη» η συμφωνία – Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “Μακεδονικός Χαλβάς”

Τζανακόπουλος: «Πολιτική νίκη» η συμφωνία – Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “Μακεδονικός Χαλβάς”

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Απευθείας» με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη & Νίκο Μερτζάνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας κάνοντας λόγο για  «πολιτική νίκη» διότι επιλύεται ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ενώ σημείωσε εμφατικά πως τα 4/5 του πληθυσμού του πλανήτη που αναγνώριζαν τη χώρα ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Βόρεια Μακεδονία». 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις εμπορικές χρήσεις λέγοντας: «Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “Μακεδονικός Χαλβάς”. Θα υπάρξει και μία επιτροπή που θα καθορίσει τα εμπορικά σήματα σε βάθος τριετίας. Πιστέψτε με δε θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ο υπουργός έκανε λόγο και για το θέμα της άρνησης υπερψήφισης της συμφωνίας από τον κ. Πάνο Καμμένο: «Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική τοποθέτηση δεν την έκρυψε ποτέ, αλλά πιστεύω ότι εφόσον υπάρξει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα πιστεύω ότι θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία για τη συμφωνία. Και ο κ. Καμμένος είπε χθες ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή με δεδομένη τη θέση για σύνθετη ονομασία».

Ενώ για το το Κίνημα Αλλαγής εκτίμησε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Το ΚΙΝΑΛ είμαι πεπεισμένος ότι αφού μελετήσει τις λεπτομέρειές της συμφωνίας θα κατανοήσει ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη λύση στη διένεξη αυτή. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι το σύνολο του ΚΙΝΑΛ -με ελάχιστες εξαιρέσεις – θα υποστηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή και ακόμη και οι ελάχιστοι φιλελεύθεροι από πλευράς της ΝΔ – έχω την εντύπωση ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία αυτή».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης

• Είμαστε ευχαριστημένοι και περήφανοι για αυτό που καταφέραμε. Πρόκειται για μια πολιτική νίκη διότι επιλύεται ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τη χώρα, τα Βαλκάνια αλλά και τη Διεθνή διπλωματία για περισσότερα από 30 χρόνια. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

• Είμαι πεπεισμένος ότι προϊόντος του χρόνου ακόμη και αυτοί που διαφωνούν θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό που όμως κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας.

• Εκεί που 140 χώρες (δηλαδή τα 4/5 του πληθυσμού του πλανήτη) αναγνώριζαν τη χώρα ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν ως «Βόρεια Μακεδονία».

• Με τη Συμφωνία οι αλυτρωτισμοί τελειώνουν πλήρως και ολοκληρωτικά και μπορούμε πλέον να ανοίξουμε ένα παράθυρο συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

• Η Συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή μόνο εφόσον έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική τους αναθεώρηση. Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι μια συμφωνία προβλέπει η ίδια τα βήματα για τη θέση της σε ισχύ και αν δεν τα προβλέπει τότε μόνο ισχύουν οι γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι την κύρωσή της και από τα 2 μέρη δεν τίθεται σε ισχύ και μόνο με την κύρωσή της η Συμφωνία αρχίζει να παράγει τις νομικές της δεσμεύσεις.

• Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι υπό αίρεση δηλαδή θα είναι αυτοδικαίως άκυρη εφόσον δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.

• Σε σχέση με τις εμπορικές χρήσεις θα υπάρξει μια επιτροπή που σε βάθος 3ετίας θα εξετάσει το ζήτημα για να καθορίσει τα εμπορικά σήματα και χρήσεις. Δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

• Ρητά και για πρώτη φορά, η Συμφωνία αναγνωρίζει ότι ο όρος «Μακεδόνας» όπως χρησιμοποιείται από τους γείτονές μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Αντιθέτως είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι γείτονές μας για να αυτοπροσδιορίζονται που σχετίζεται με μια δική τους, ανεξάρτητη από την αρχαία ελληνική πολιτιστική, κληρονομιά και από εκεί έλκει την καταγωγή του. Μιλάμε για δυο διαφορετικές έννοιες που προέρχονται από δυο διαφορετικές ιστορικές βάσεις και αυτό είναι πλέον νομικά δεσμευτικό.

• Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μακεδονικός πολιτισμός τον οποίον μαθαίνουμε στο σχολείο ή διαβάζουμε για αυτόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Δε χρειάζεται να έχουμε αυτή τη φοβική στάση απέναντι στην ιστορία, στην κληρονομιά μας ή στους άλλους λαούς αλλά να βγαίνουμε μπροστά με περηφάνια και αυτοπεποίθηση.

• Σκοπός του ΠΘ είναι να συζητήσει αναλυτικά στη Βουλή τη συμφωνία πριν την υπογραφή της.

• Εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα πιστεύω ότι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία θα είναι ευρύτατη.

• Το ΚΙΝΑΛ είμαι πεπεισμένος ότι αφού μελετήσει τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας θα κατανοήσει πως είναι η καλύτερη δυνατή και θα την υποστηρίξει στη Βουλή. Το ίδιο πιστεύω και για τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Κ.Ο. της ΝΔ εφόσον αφεθεί επιτέλους να αναπνεύσει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της ουσίας γιατί συνεχίζει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγάς του.

• Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να διαδικασιολογήσει δηλαδή να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΠΘ ή του ΥΠΕΞ να υπογράψουν μια συμφωνία κάτι που δεν έχει καμία νομική και συνταγματική βάση και αυτή είναι και η απάντηση που πήρε και από τον ΠτΔ. Ο ΠΘ και ο ΥΠΕΞ έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες.

• Εδώ και 6 μήνες ο κ. Καμένος έχει δηλώσει πως έχει μια διαφορετική τοποθέτηση. Η ΝΔ θα πρέπει να θυμάται ότι το 1992 στο Συμβούλιο των Αρχηγών είχε προσέλθει με 2 θέσεις: μία του Κ. Μητσοτάκη (ΠΘ) που επιζητούσε τη λύση και μια άλλη του Α. Σαμαρά (ΥΠΕΞ) που διαφωνούσε. Η ΝΔ θα έπρεπε λοιπόν να είναι πιο προσεκτική όταν επικαλείται τις διαφορετικές απόψεις σε μια κυβερνητική συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων.

• Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας καταθέσει πρόταση μομφής και θα υποστεί άλλη μία μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα.


Σχολιάστε εδώ