Ν. Κοτζιάς: Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές

Ν. Κοτζιάς: Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές

Μετά το πέρας της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικό δήλωσε για τα θέματα επίλυσης των διαφορών με τις γειτονικές χώρες Αλβανία και Σκόμια με χιούμορ:

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα γεωπολιτικά απάντησε ότι “η διπλωματία είναι για να επιλύει προβλήματα. Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία».

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είχε συνάντηση και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κύριλλο στη Μόσχα

Ενώ σε τελετή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας αναγορεύτικε επίτιμο διδάκτορα.


Σημεία της συνέντευξης

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ τον ομόλογό μου για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα. Εύχομαι να ζήσουμε ένα μεγαλειώδες Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη χώρα σας. Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας εδώ στην Μόσχα. Συζητήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, σε μορφωτικά και άλλα θέματα. Κάναμε και ιδιαίτερες σκέψεις για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία των δύο Υπουργείων και των Διευθύνσεών τους.

Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, δηλαδή τα προβλήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Κάναμε σκέψεις και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να ξεπεράσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Και βέβαια στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, συζητήσαμε και για την Ουκρανία. Όπως ξέρετε, στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, που έχουν εκεί παρουσία αιώνων και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Τέλος συζητήσαμε για ζητήματα Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ευχαρίστησα τον κ. Υπουργό – και θέλω να το πω και δημόσια – για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Κύπρου και συζητήσαμε τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας και του Ιράκ. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι μια χώρα που νιώθει τις επιπτώσεις των γεγονότων στην περιοχή. Γι αυτό κάθε τι που μπορεί να σταθεροποιήσει την περιοχή και να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον έχει την υποστήριξή μας.

Σεργκέι ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και για τη συζήτησή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το Σκοπιανό, πώς κατά τη γνώμη σας διαμορφώνονται οι γεωστρατηγικές και οι γεωπολιτικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε. Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές.

Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου – με το σωστό τρόπο – και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε. Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί.

Έχουμε έναν πολύ αγαπημένο ποιητή στην Ελλάδα, τον Καβάφη. Έχει ένα ποίημα, το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», και αυτό λέει ότι στην αγορά, όταν τους είπαν ότι δεν θα έρθουν οι βάρβαροι, μερικοί ανησύχησαν και είπαν: «τώρα που δεν θα έρθουν οι βάρβαροι τί θα κάνουμε;».Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: «τώρα τί θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;». Αυτοί είναι οι «επαγγελματίες» των προβλημάτων. Ευχαριστώ.


Σχολιάστε εδώ