Κλ. Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση του χρέους για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στις επενδύσεις

Κλ. Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση του χρέους για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στις επενδύσεις

«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις» με την ελάφρυνση του χρέους της μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Στην παρατήρηση ότι οι αγορές περιμένουν κάποιας μορφή οριστική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Και αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα. Βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό, επειδή η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μεγάλη ελάφρυνση χρέους το 2012 και επωφελείται σημαντικά από αυτή. Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι ένα θέμα, επειδή θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις.

Όχι μόνο για τους επενδυτές χαρτοφυλακίου που αγοράζουν ξανά ελληνικά ομόλογα, αλλά και για τις πραγματικές ξένες άμεσες επενδύσεις. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη όχι πολύ υψηλών φόρων και ένα καλό ρυθμιστικό περιβάλλον. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει μία δέσμευση του Eurogroup για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, αν χρειασθεί και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους του προγράμματος.

Σε ερώτηση, αν βλέπει περαιτέρω επιπτώσεις στα επιτόκια χωρών, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αν η κατάσταση στην Ιταλία παραμείνει ασταθής, o επικεφαλής του ESM απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι είδαμε κάποιες επιπτώσεις πριν από τρεις εβδομάδες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αλλά όχι τόσο μεγάλες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ρεπορταζ στο amna.gr

 


Σχολιάστε εδώ