Βραχνάς για τους δήμους τα μπάνια του λαού…

Βραχνάς για τους δήμους τα μπάνια του λαού…

Tα αδύνατα δυνατά για να δυσκολέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τη… ζωή των ΟΤΑ κάνει το κράτος, με τελευταίο… κρούσμα την απαγόρευση που ουσιαστικά θέτει για να λειτουργήσουν φέτος τις παραλίες τους, λόγω της εύνοιας που δείχνει στους πλούσιους δήμους, μιας και μόνο αυτοί θα μπορούν να έχουν οργανωμένες πλαζ σε λειτουργία. Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις παραλίες, αλλά το ότι είναι περίπου υποχρεωμένοι να απαγορεύσουν την κολύμβηση, γιατί αν συμβεί κάποιο ατύχημα σε παραλία που δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις τους κινδυνεύουν οι δήμαρχοι να κάτσουν στο σκαμνί!

Στις 4 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 του υπουργείου Ναυτιλίας, που ρυθμίζει θέματα ναυαγοσωτηρίας. Η ευθύνη της ασφάλειας στις παραλίες μεταφέρεται στους δήμους στους οποίους υπάγονται και τίθενται προϋποθέσεις ασφάλειας των λουομένων. Το υπουργείο ζητάει από τους ΟΤΑ να εφαρμόσουν τις διαδικασίες ασφάλειας των λουομένων σε παραλίες που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστες, δηλαδή φιλοξενούν τουλάχιστον 300 λουόμενους.

Ποιοι θεωρούνται λουόμενοι όμως; Εκείνοι που κολυμπούν, εκείνοι που κάνουν ηλιοθεραπεία ή εκείνοι που πίνουν καφέ στην άμμο; Θα πρέπει να υπάρχουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα ναυαγοσώστες που θα ελέγχουν 200 μέτρα ακτής. Μια παραλία δηλαδή σαν τη Φρεαττύδα, που εκτείνεται στα 1.000 μέτρα, θα θέλει πέντε ναυαγοσώστες. Για κάθε τρεις ναυαγοσώστες θα πρέπει να υπάρχει και ένας συντονιστής-επόπτης.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σωστικό σκάφος μήκους πέντε μέτρων τουλάχιστον, που θα διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια (VHF – GPS – plotter, φαρμακείο, απηνιδωτή κ.λπ.), στο οποίο θα επιβαίνουν ο χειριστής κι ένας ναυαγοσώστης. Όλα αυτά προϋποθέτουν έξοδα που οι Δήμοι δεν θα μπορούν να καλύψουν. Η ΚΕΔΕ ζήτησε να μην εφαρμοσθεί φέτος ο νόμος, γιατί οι διαγωνισμοί έχουν τρίμηνη προθεσμία και οι επιτυχόντες δεν θα προσληφθούν πριν από… τα Χριστούγεννα!


Σχολιάστε εδώ