Αποχαιρέτα την Κυριακή…

Αποχαιρέτα την Κυριακή…

Τέλος η αργία της Κυριακής. Και μάλιστα οριστικά. Το ξήλωμα είχε αρχίσει από το 2013 με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και επεκτάθηκε το 2017.

Η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων περιλαμβανόταν στην εργαλειοθήκη α­νταγωνισμού του ΟΟΣΑ, με το… δόλωμα ότι θα δημιουργούνταν από 18.000 έως 30.000 θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο και ο τζίρος του κλάδου θα αυξανόταν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η επέκταση δεν έγινε ποτέ, τώρα όμως ξαναμπαίνει στο τραπέζι.

Σε έρευνα που έγινε στην Ολλανδία το 2016, στους δήμους στους οποίους επιτρεπόταν το άνοιγμα τις Κυριακές τα έσοδα των λιανεμπόρων αυξήθηκαν πάνω από 30%, στη δε Φινλανδία τα εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό 46% αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους και στη Γερμανία αυξήθηκε η απασχόληση κατά 3% με 4%.

Περιορισμοί στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ισχύουν στις 14 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, ήτοι σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.


Σχολιάστε εδώ