O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο

Στο Προεδρικό Μέγαρο συναντήθηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Κατα την συνάντησηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Παναγιώτατε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι εκ νέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Και θέλω, για μιαν ακόμη φορά, να σας διαβεβαιώσω ως προς την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας στο έργο το οποίο επιτελείτε.  Αυτό το κορυφαίο έργο, το έργο του Πατριαρχείου, για την υπεράσπιση των Αρχών και των Αξιών της Ορθοδοξίας διεθνώς. Και υπενθυμίζω ότι αυτές οι Αρχές και οι Αξίες, ιδίως εκείνες που αφορούν τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, την Ειρήνη και την Δικαιοσύνη, έχουν τεράστια αξία στους ταραγμένους καιρούς μας.

Επίσης, θέλω να σας πω πόσο τιμούμε την όλη αυτή πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, πρωτοποριακή, για την Προστασία του Περιβάλλοντος, σε μιαν εποχή μάλιστα όπου η Προστασία του Περιβάλλοντος αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις για την Ανθρωπότητα.  Σε μιαν εποχή που – δυστυχώς – κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μείζον για την διατήρηση της ισορροπίας στον Πλανήτη δεν είναι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο είναι το ζήτημα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, κυρίως με την έννοια ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη.  Και για να είναι βιώσιμη η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να γίνεται μέσα σ’ένα Περιβάλλον που το ίδιο είναι ισορροπημένο και βιώσιμο.  Αυτή την μεγάλη αποστολή που έχετε αναλάβει την τιμούμε, όπως σας είπα, και συμπαριστάμεθα.  Και πάλι καλώς ορίσατε και ο Θεός να σας ευλογεί.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, για την εγκαρδιότητα και τις τιμές με τις οποίες με υποδέχεστε. Και στο πρόσωπό μου το ταπεινό τιμάτε την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο,  το οποίον διαχρονικά, αιώνες τώρα, εργάζεται για τον Πανανθρώπινο Πολιτισμό. Σήμερα, ιδιαιτέρως, δίνουμε έμφαση εις τον Πολιτισμό της Αλληλεγγύης και με αυτό το πνεύμα, μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου, συνεχίζουμε όλες τις δραστηριότητες που έκαναν και οι προκάτοχοί μας. Αναλαμβάνουμε καινούργιες πρωτοβουλίες, όπως είναι το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο αναφερθήκατε, και όπως γνωρίζετε από αύριο έχουμε ένα καινούργιο Οικολογικό Συμπόσιο, εδώ στην Αττική, στον Σαρωνικό.  Ελπίζω ότι το βεβαρημένο πρόγραμμά σας θα σας επιτρέψει να παραστείτε να μας τιμήσετε στην Εναρκτήριον Συνεδρία αύριο το απόγευμα και εις το επίσημο δείπνο που θα επακολουθήσει. Εκτιμούμε πάρα πολύ τις δικές σας πολυσχιδείς δραστηριότητες επικεφαλής του ευσεβούς και λίαν προσφιλούς εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ελληνικού Λαού. Παρακολουθούμε, κατά τον δυνατόν, από το Φανάρι τις πρωτοβουλίες που παίρνετε, τις επισκέψεις που κάνετε, τους υψηλούς επισκέπτας που δέχεσθε εδώ και μέσω όλων αυτών μεταδίδετε μηνύματα Αγάπης, Ενότητας, Αλληλεγγύης, Συνεργασίας των Ανθρώπων και των Λαών.  Είναι αυτά που χρειαζόμεθα για να επικρατήσει Ειρήνη στον κόσμο, υπέρ της οποίας, ως γνωστόν, η Ορθόδοξος Εκκλησία μας εύχεται σε όλες τις ακολουθίες της από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός, δεομένη υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, της ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων Ενώσεως.

Εμείς, στο Πατριαρχείο, με ό,τι κάνουμε και ό,τι προσπαθούμε να μεταδώσουμε υπολογίζουμε πάντοτε στην στήριξη του ευσεβούς Ελληνικού Λαού, της ηγεσίας του, πολιτειακής και πολιτικής και αντλούμε θάρρος και ενίσχυση από την Αγάπη σας, την οποία νιώθουμε σε κάθε βήμα μας, σε κάθε πρωτοβουλία μας. Εκφράσατε, μόλις προ ολίγου, αυτή την συμπαράστασή σας και την αλληλεγγύη σας προς την Μητέρα Εκκλησία και προς το ταπεινό μου πρόσωπο. Και εκφράζω για μιαν ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μου αλλά και την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εύχομαι σε σας, στην οικογένειά σας, Κύριε Πρόεδρε, και στον ευσεβή Ελληνικό Λαό όλα τα καλά του Θεού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτατε.-

Φωτο: presidency.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είχε σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία, καθώς επίσης, και η υπόθεση Προμπονά, ενώ αναφέρθηκαν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Φωτο: ecclesia.gr/ Χρήστος Μπόνης


Σχολιάστε εδώ