Όταν οι θεσμοί της Δημοκρατίας υποχωρούν, το κενό καλύπτει η ωμή βία…

Όταν οι θεσμοί της Δημοκρατίας υποχωρούν, το κενό καλύπτει η ωμή βία…

-Διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Την καμπάνα χτύπησαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κυβέρνηση για την ανοχή που δείχνει μήνες τώρα στη δράση του «Ρουβίκωνα», ο οποίος άφησε το… επισκεπτήριό του στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην Πανεπιστημίου, και μάλιστα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομέλειάς του.

Επίθεση από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές και τραυματίστηκε ο ένας και μοναδικός (!) αστυνομικός φρουρός όλου του κτιρίου.

«Το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία, που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κυβέρνηση αλλά και σε όλους τους θεσμούς. Και δηλώνουν ευθέως ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση τους. «Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών».

Απαιτούν δε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας «να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της Δικαιοσύνης». Και καθιστούν σαφές ότι «δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας».

Δικηγόροι κατά Κοντονή!
Επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή εξαπέλυσε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου. Ο «πόλεμος», όμως, είναι βαθύτερος και σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγγελία για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας αλλά και με μια σειρά αιτημάτων που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο ημερίδας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με θέμα «Η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα», η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Ζάκυνθο, που είναι ο τόπος καταγωγής του Σταύρου Κοντονή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά…
Με την ευκαιρία της συζήτησης για την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ έθετε το μείζον θέμα των σχέσεων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Εδώ και λίγους μήνες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόσφατη την απόφαση του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες», είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση, ενώ ανήμερα της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου 2017, είχε παρέμβει με σκοπό να βοηθήσει στον τερματισμό της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.


Σχολιάστε εδώ