Ο Φώτης Κουβέλης στο «kontra»

Ο Φώτης Κουβέλης στο «kontra»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη μίλησε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, στην πρόταση Στουρνάρα για προληπτική γραμμή στήριξης αλλά και στο ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο επεσήμανε ότι ο ίδιο αναφέρεται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία:

Πράγματι στον πρόεδρο της δημοκρατίας παρέχεται το δικαίωμα, εκτιμώ όμως ότι στη δεδομένη πολιτική στιγμή η άρνηση του κ. Ματαρέλα να δεχθεί την πρόταση που του έγινε για τον Κόντε έχει διαμορφώσει μία συγκεκριμένη αρνητική κατάσταση στο εσωτερικό της Ιταλίας.

Η άρνηση Ματαρέλα έρχεται να τροφοδοτήσει ένα ευρωπαϊκό… φυγοκεντρισμό.

Η Ελλάδα έχει καλούς οιωνούς να βγει από το μνημόνιο να φύγει από την κρίση με όλο αυτό το καλό οπλοστάσιο που διαθέτει. Είναι το λεγόμενο μαξιλάρι, είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, που βεβαίως χρειάζεται την εξειδίκευση του, είναι το μεγάλο διαβατήριο προς την κατεύθυνση λήψης και ουσιαστικών μέτρων, που είναι το μεγάλο πλεόνασμα. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αντιρροπίζουν όλα εκείνα τα αρνητικά που συνέβησαν επί 8 ολόκληρα χρόνια στη χώρα μας.

Για την πρόταση Στουρνάρα για προληπτική γραμμή

Η πρόταση αυτή πιστεύω ότι λειτουργεί αρνητικά. Αυτή καθ’ αυτή η προληπτική γραμμή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καινούριο μνημόνιο. Διότι η προληπτική γραμμή προβλέπει να δεχθεί η χώρα και άλλες δεσμεύσεις, ενδεχομένως στο όνομα των λεγομένων μεταρρυθμίσεων. Αλλά τι θα πει μεταρρύθμιση; Όταν η μεταρρύθμιση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που καλείται να κάνει και έχει σχέση με περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών, δεν είναι μεταρρύθμιση.

Το λεγόμενο μαξιλάρι δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να χαράξει μία άλλη πολιτική

Για τη 13 σύνταξη

Όλα συνεκτιμώνται. Η συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων πρέπει να γίνει και γίνεται και η επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δει συνολικότερα όλα αυτά τα ζητήματα. Και τα ζητήματα των συντάξεων και ενδεχομένως και ένα άλλο βοήθημα, δεν σπεύδω να το πώς 13ησύνταξη, μπορεί να έχει και αυτή τη μορφή, ακόμη η αύξηση των κατωτάτων ορίων αποδοχών είναι ζητήματα τα οποία καλό είναι συνεκτιμώντας από σήμερα, μέχρι και κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη έξοδο να… εκτιμηθούν. Εμείς αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση τα συνεκτιμούμε και επιφυλασσόμαστε να πράξουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Για το θέμα της ονομασίας

-Έχουμε ένα διάστημα που πρέπει να διανύσουμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το οποίο αναμφισβήτητα έχει τη δυσκολία του. Απομένει να αντιμετωπιστούν μία σειρά από ζητήματα κατά συνέπεια, όλα αυτά θα τα δούμε.

-Η Ελλάδα έχει θέσει σε συγκεκριμένο ύψος τον πήχη. Έχει μιλήσει για την ανάγκη ενός ονόματος με γεωγραφικό ή άλλος προσδιορισμό, έναντι όλων, το γνωστό ως erga omnes, έχει θέσει το ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος της FYROM, προκειμένου να απαλειφθούν οι όποιες διατάξεις προωθούν το αλυτρωτισμό και το τρίτο η αλλαγή του συντάγματος συνολικότερα.

-Η επίλυση του προβλήματος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της FYROM, θα έλεγα και της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ποιοι δεν θέλουν την επίλυση του ζητήματος.

Για τα ελληνοτουρκικά

-Οι δύο αξιωματικοί μας είναι αξιωματικοί, αφενός μεν του ελληνικού στρατού, αφετέρου του ΝΑΤΟ και στο ΝΑΤΟ μετέχει και η Τουρκία. Κατά συνέπεια η απαράδεκτη, η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι κράτηση Ελλήνων αξιωματικών και ταυτόχρονα αξιωματικών στο πλαίσιο της Βόρειο Ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

-Εκτίμηση μου είναι ο Ερντογάν η Τουρκία συνολικότερα θέλησε και αυτό το ζήτημα να το εντάξει στη στρατηγική της Έντασης.

-Δεν έχω ασφαλή πρόβλεψη για το θέμα των δύο Ελλήνων Αξιωματικών.

-Εκείνο το οποίο μπορεί να περιμένει είναι να αποσαφηνίσει η Τουρκία τι ακριβώς θέλει στα ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής.

Για τον Πάνο Καμμένο

-Η συνεργασίας μας είναι καλή. Και ο Π. Καμμένος και εγώ έχουμε οριοθετημένες αρμοδιότητες. Ο αναπληρωτής υπουργός, δηλαδή εγώ αναφέρομαι στον πρωθυπουργό της χώρας, στον Αλέξη Τσίπρα, με αρμοδιότητες που είναι δημοσιευμένες στο ΦΕΚ. Κατά συνέπεια ο καθένα έχει τις δικές του αρμοδιότητες το δικό του πεδίο ευθύνης. Το δεύτερο στοιχείο, και τους δυο μας εκείνο το οποίο μα συνέχει είναι να υπάρξει το καλό αποτέλεσμα από τη λειτουργία του υπουργείο υ εθνικής Άμυνας.

Πηγή:


Σχολιάστε εδώ