Σε σαφάρι για 6 δισ. ευρώ βγαίνει η ΑΑΔΕ, την ώρα που το Δημόσιο χρωστάει σε επιχειρήσεις 4,4 δισ.

Σε σαφάρι για 6 δισ. ευρώ βγαίνει η ΑΑΔΕ, την ώρα που το Δημόσιο χρωστάει σε επιχειρήσεις 4,4 δισ.

-Γιατί δεν κάνει κατασχέσεις η ΑΑΔΕ και κατά του Δημοσίου;

Σε σαφάρι βγαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με… θήραμα 190.000 φορολογουμένους που χρωστάνε στο Δημόσιο, έχοντας στόχο την είσπραξη σε πρώτη φάση 2,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου 6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, αφήνει στο απυρόβλητο –δεν τολμάει να κάνει το ίδιο– τον μεγαλύτερο οφειλέτη, το Δημόσιο, που χρωστάει στο εσωτερικό της χώρας 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Λειτουργεί ωμά με τη λογική του… Καραγκιόζη: «Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου».

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο έχει δανειστεί από τους φορείς 22,5 δισ., χρωστάει 4,4 δισ. (το 1 δισ. αφορά επιστροφές τελωνείων), έχει δε περικόψει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 335 εκατ. ευρώ. Την ώρα, μάλιστα, που το ελληνικό κράτος έχει πάρει από τους πιστωτές 6 δισ. ευρώ για τη μείωση των χρεών του, που στα τέλη του 2014 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και έχουν μειωθεί μόλις κατά 400 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 3,4 δισ. ευρώ.

Η… εξόρμηση της ΑΑΔΕ κατά των 190.000 οφειλετών του Δημοσίου θα αρχίσει άμεσα, με στόχο να εισπραχθούν 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και το 24% των νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν φέτος, και το σχέδιο περιλαμβάνει από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι –άκουσον άκουσον– και κατάσχεση συντάξεων!

Το ερώτημα –αφελές θα πουν κάποιοι– προς τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή είναι γιατί αυτό το σαφάρι… κεφαλών δεν έχει στόχο το Δημόσιο (τους κρατικούς Οργανισμούς και γενικά όλους τους φορείς που υπάγονται στο κράτος). Αν είχε πληρώσει τα 4,4 δισ. ευρώ που χρωστάει στην Αγορά, είναι βέβαιο ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν αποφύγει το λουκέτο. Δεν μπορεί το κράτος να συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής, γιατί δίνει το παράδειγμα…

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, με στόχο την είσπραξη μέχρι το τέλος του χρόνου 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπει:

• 70.000 ελέγχους από ΔΟΥ, 24.750 από ελεγκτικές υπηρεσίες και 91.000 από τελωνειακές αρχές,
• 500 επιτόπιους ελέγχους για τη διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής,
• έρευνα σε 230 ΑΦΜ μετά από εισαγγελικές παραγγελίες και
• κατασχέσεις σε 150.000 – 200.000 οφειλέτες.


Σχολιάστε εδώ