Bρυξέλλες: Αισιοδοξία για «ενισχυμένη εποπτεία»

Bρυξέλλες: Αισιοδοξία για «ενισχυμένη εποπτεία»

Αισιόδοξος πως η Αθήνα θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου παρά το «στενό» χρονοδιάγραμμα εμφανίστηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε πως εφόσον η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μιλώντας για το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση», ωστόσο πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δεν θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα.

Για τη δ’ αξιολόγηση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο naftemporiki.gr

Φωτο: REUTERS/YVES HERMAN


Σχολιάστε εδώ