Δεν έχει κρύψει ποτέ τα φιλικά του αισθήματα προς την Αλβανία ο Θ. Πάγκαλος…

Δεν έχει κρύψει ποτέ τα φιλικά του αισθήματα προς την Αλβανία ο Θ. Πάγκαλος…

…αρκετά συχνά μάλιστα υπερηφανευόταν για την αρβανίτικη καταγωγή του. Κάτι που συχνά επίσης έδινε αφορμή για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, καθώς η είδηση όταν έφθανε στην Αλβανία έκανε λόγο για… «ομολογία έλληνα υπουργού ότι ανήκει σε αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Πάγκαλος, ο αλβανικός εκδοτικός οίκος TOENA εξέδωσε και κυκλοφόρησε στα αλβανικά το βιβλίο του με τίτλο «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», των Εκδόσεων Πατάκη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αναστάσης Αγγέλης (καθηγητής πανεπιστημίου), Μπεσνίκ Μουσταφάι (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας) και ο κ. Ιλίρ Μέτα (Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας). Οι ίδιοι θα παραστούν και σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Πάγκαλου ο εκδοτικός οίκος.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Πάγκαλου στα Τίρανα, θα του απονεμηθεί ο τίτλος διδάκτορα Honoris Causa από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Τιράνων.

Ο κ. Πάγκαλος θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Βουλής, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και φυσικά τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στα Τίρανα, ενός πολιτικού που στήριξε όσο λίγοι την ελληνοαλβανική προσέγγιση, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την προαναγγελθείσα ολοκλήρωση της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών, έχει τη σημασία της και βοηθά τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά.

Αν μάλιστα ο κ. Κοτζιάς κατορθώσει μέσα σε τρία χρόνια να λύσει το Σκοπιανό και να βάλει σε τάξη τα ελληνοαλβανικά θα έχει κερδίσει πόντους όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Εξάλλου οι πρωτοβουλίες του, όπως η τελευταία συνάντηση στο Σούνιο, η Διάσκεψη Ασφαλείας στη Ρόδο, η Διαθρησκευτική Διάσκεψη και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, σημειώνονται και καταγράφονται από τις ξένες πρεσβείες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι πίνουν νερό στο όνομά του οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ και της Γερμανίας…

Ως μη πολιτικός, υπερηφανεύεται συχνά ότι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος. Και αυτό πράγματι είναι σημαντικό όταν πρέπει να χειριστείς τόσο ευαίσθητες υποθέσεις, που ακόμη και οι μικρές παραχωρήσεις, αναγκαίες για την επίτευξη συμβιβασμού, μπορούν να κοστίσουν ολόκληρες πολιτικές καριέρες.

Για να μην παίρνουν πάντως τα μυαλά τους αέρα, οι συμφωνίες για το Σκοπιανό -κυρίως- αλλά και για τα ελληνοαλβανικά θα κριθούν όταν γίνει πλήρως γνωστό το περιεχόμενό τους, και φυσικά στην εφαρμογή τους…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ