Το όνομα είναι «Gorna Makedonija» και όχι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Το όνομα είναι «Gorna Makedonija» και όχι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία

Τι συμφώνησαν Τσίπρας – Ζάεφ

-Αν δεν γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος (όνομα, σύνορα, γλώσσα και εθνότητα), δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

Δεσμευτικούς όρους για τα Σκόπια και αυστηρές ρή­τρες περιλαμβάνει η κατ’ αρχήν συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, βασικά σημεία της οποίας έφερε στο φως της δημοσιό­τητας κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ» στην κυριακάτικη έντυπη έκδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς:

– Πρώτον, η λύση θα είναι εφάπαξ και όχι τμηματική («σαλαμοποίηση»), όπως ανέφεραν σενάρια που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

– Δεύτερον, παραμένουν ως έχουν οι βασικές προϋποθέσεις που διαχρονικά θέτει η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση του Συντάγματος, με σημεία αιχμής το όνομα, τη γλώσσα, τα σύνορα και την εθνότητα.

– Τρίτον, θα υπάρχουν σαφείς ρήτρες που θα προβλέπουν ότι, αν τα Σκόπια δεν προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία και, κατά συνέπεια, θα παραμείνει κλειστή η πόρτα τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευ­ρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ονομασία που προκρίνεται ως η πλέον πιθανή για τη γειτονική χώρα είναι το «Gorna Makedonija», ενώ έχει τεθεί εκτός συζήτησης το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», το οποίο ήταν πρόταση του εθνικιστικού κόμματος VMRO. «Αγκάθι» για την τελική συμφωνία και την υλοποίησή της είναι η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα και ο λαός της γειτονικής χώρας.

Πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ, όπως κατέστησε σαφές στον έλληνα πρωθυπουργό, είναι να θέσει το συντομότερο δυνατόν σε δημοψήφισμα το περιεχόμενο της συμφωνίας. Κίνηση που εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος, που θα οδηγήσει σε ναυάγιο τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών. Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν στο μέλλον επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες το πρωί, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, τον Πρό­εδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έναν πρώτο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών είχε κάνει προχθές (Πα­ρασκευή). Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στο ενδεχόμενο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνηση να αποδεχθεί για τα Σκόπια την ονομασία «Δημοκρα­τία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Την έντονη διαφωνία του εξέφρα­σε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, οπότε και τον ενημέρωσε ότι ένα από τα ονόματα που συζήτησε με τον Ζ. Ζάεφ ήταν και το προαναφερόμενο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία επισήμανε ότι το συγκεκριμένο όνομα συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού έθνους», που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται μέχρι το Αιγαίο. «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώ­ρας όχι μόνο δεν θέτει το τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», υπογράμμισε η Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ