Κίνημα «Δεν πληρώνω» από εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Κίνημα «Δεν πληρώνω» από εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Χάος με τα πνευματικά δικαιώματα, με την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης στο ζήτημα της… μείωσης της εύλογης αμοιβής στις ταμπλέτες, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκάλυπτε τις πολλαπλές ταχύτητες που υπάρχουν στην υποχρέωση καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι κλάδοι πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δεν θέλουν να πληρώνουν και δεν πληρώνουν, οι ιδιοκτήτες ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών έχουν τον δικό τους «κλειστό» φορέα συλλογικής διαχείρισης, ενώ η υπόθεση της ΑΕΠΙ φανερώνει το μέγεθος της αδιαφάνειας στη διαχείριση χρημάτων που ανήκουν σε άλλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απώλειες ειδικά για τον εκδοτικό κλάδο είναι τεράστιες από την κλοπή του περιεχομένου από εταιρείες όπως η Google και το Facebook και από την αναπαραγωγή των «δωρεάν» ειδήσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει μια για πάντα το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων επιβάλλοντας την υποχρέωση εύλογης αμοιβής στο σύνολο των κλάδων που χρησιμοποιούν έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό χωρίς να πληρώνουν. Από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη ως και τα μέλη του ΣΕΒ, που παθαίνουν δυσανεξία μπροστά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών τους. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ή το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά χρειάζεται σοβαρή οικονομική προσέγγιση και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκόμενους.

AΝΑΛΥΤΙΚΑ στο typologies.gr


Σχολιάστε εδώ