Η Novartis χώρισε στα δύο τη Βουλή

Η Novartis χώρισε στα δύο τη Βουλή

-Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός
-Σαμαράς: Θα σας καθίσω στο σκαμνί

Στην τακτική δικαιοσύνη επιστρέφει ο φάκελος της υπόθεσης με το σκάνδαλο της Novartis λόγω μη αρμοδιότητας της Βουλής να ασκήσει δίωξη σε βάρος των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής. Εξέλιξη λίγο – πολύ αναμενόμενη, δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα τα οποία αποδίδονται στα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως η δωροδοκία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Βουλή, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, με όλα τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Τα άλλα κόμματα είχαν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Π. Πικραμμένο, τον ευρωπαίο Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και τους πρώην υπουργούς Β. Βενιζέλο, Άδ. Γεωργιάδη, Αν. Λοβέρδο, Αν. Λυκουρέντζο, Γ. Κουτρουμάνη και Μ. Σαλμά. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή και των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο. «Ούτε εγώ ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε καμία πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε», τόνισε.
«Αντίθετα, σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει τη σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε.

Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη, που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει».

Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και σημείωσε: «Η πιο αισχρή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι η τρομοκράτηση των προστατευόμενων μαρτύρων και οι μηνύσεις εναντίον δικαστών».

Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά: «Αν δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, τότε τι είναι; Και ο κ. Σαμαράς πού το ξέρει;

Σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται. Το έχει ξανακάνει».

«Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε», είπε στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της δεν ήταν η διερεύνηση της υπόθεσης αλλά η κατασυκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων της.

Επανέλαβε την πάγια θέση του περί σκευωρίας καθώς, όπως είπε, «με καταθέσεις άφαντων μαρτύρων στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο ευρωπαίος Επίτροπος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και έξι πρώην υπουργοί». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Σαν το οξύ, διαβρώνετε, σταγόνα σταγόνα, τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Προσπαθείτε κάθε μέρα να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”».

Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι σκιών» και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση» και «αφού πρώτα διασύρατε κάποια πρόσωπα με εμφανή πολιτικά κριτήρια, στέλνετε τώρα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μίλησε για παιχνίδι εντυπώσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να εξετάσει όχι την ουσία της υπόθεσης αλλά την αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής, με πρόφαση αστείους λόγους.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση άσκησε ο Στ. Θεοδωράκης. Επισήμανε ότι η Προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη σε καμία ανακριτική πράξη για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, δεν κάλεσε ούτε τους μάρτυρες ούτε και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Οι πολίτες θέλουν –και θα ήθελαν– στοιχεία και αποδείξεις.

Και όχι αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις», σημείωσε. Για σκευωρία και σπίλωση μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό σας μηνύω και θα σας πάω μέχρι τέλους, να σας καθίσω στο σκαμνί». Αναφερόμενος δε στο πρόσωπό του, σημείωσε: «Ο ευθύς δρόμος για να δικαιωθώ είναι να παραπεμφθείτε. Το χρωστάω στον ελληνικό λαό».

Ο Β. Βενιζέλος στην ομιλία του ανέφερε ότι στην υπόθεση της Novartis ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες και «τώρα αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης».

Για σκευωρία μίλησε και ο Άδ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την ιστορία θα πάει στο δικαστήριο».

Φωτο: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ