Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και διμερή θέματα στο τετ α τετ Κοτζιά-Πομπέο

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και διμερή θέματα στο τετ α τετ Κοτζιά-Πομπέο

Για μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται σε θετική πορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, δήλωσε πως υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και πως αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα δικαιώματα που έχει διεθνώς.

«Ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα “πρόβλημα” απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την προσεχή συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

Όπως είπε θα κουβεντιάσουν για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, ενώ δήλωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς και με την αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.

Σχετικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα».

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell. Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.

Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτων. Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις. Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák. Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Matthew Nimetz και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.

Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Pompeo συζητήσατε το Σκοπιανό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ : Οχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητάμε με τον κ. Μitchell,  και χθες και προχθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ακριβώς ειπώθηκε; Έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε το θέμα των δύο στρατιωτών;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ. Ευχαριστώ.

Με πληροφορίες απο το naftemporiki.gr

Φωτο: state.gov


Σχολιάστε εδώ