Σε τροχιά συμφωνίας, κυβέρνηση και δανειστές

Σε τροχιά συμφωνίας, κυβέρνηση και δανειστές


Συμφωνία το Σάββατο, βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί, για την υπογραφή του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (
StaffLevel Agreement – SLA). Η δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων κύλησε ομαλά, με τους υπουργούς της κυβέρνησης, να κάνουν λόγο για καλό κλίμα και κλείσιμο των κεφαλαίων της αξιολόγησης, χωρίς κωλυσιεργίες.  

Σήμερα, η ημέρα θα ξεκινήσει με την φορολογία, όπου παραμένει ανοιχτό το θέμα του ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν δύο συναντήσεις για να καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά και τα χρηματοοικονομικά, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία συνάντηση για τα Εργασιακά.

Με τον ΕΝΦΙΑ ξεκινά αύριο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ανεβάζει στροφές η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών. Αύριο, την τρίτη ημέρα των συναντήσεων, θα πραγματοποιηθούν επτά συναντήσεις, με θέματα που αφορούν κυρίως το Οικονομικό επιτελείο. Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • 10:00 ​Φορολογικά​
  • 11.00 Δημοσιονομική διαχείριση
  • 12:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον &  ​Αγορές Προϊόντων
  • 13:00 Εργασιακά
  • 16:00 Κοινωνική ​πρόνοια
  • 17:00 Χρηματοπιστωτικά
  • 19.00 Follow up Δημοσιονομικά​

Εχθές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το SLA». Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα και αργά το βράδυ οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα στείλουν το νέο προσχέδιο του κειμένου στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Σάββατο το πρωί, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία.

Στα χρηματοοικονομικά, στόχος των δύο πλευρών, είναι να υπάρξει σύγκλιση σε κάποια θέματα που εντοπίστηκαν, κατά τη χθεσινή συνάντηση.  Κάποια αφορούν τις αλλαγές στον εξωδικαστικό και περισσότερα τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Από χθες το μεσημέρι, που άρχισαν να ολοκληρώνονται οι πρώτες συναντήσεις, ξεκαθαρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει στις «ράγες» και ότι θα  υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς το Σάββατο. Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με το κουαρτέτο θεωρείται προϋπόθεση για τη επικύρωση της από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την  24ή Μάϊου.

 Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών να αποδέχονται πλέον τα ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία ότι η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών γίνεται σε σταθερή βάση, τώρα στο τραπέζι της συνάντησης πέφτουν προτάσεις για τη χρήση αυτού του πλεονάσματος ώστε να γίνουν φοροελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η υπέρβαση θα είναι μεγάλη και ανάλογα θα δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες.

Ο ίδιος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία». Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Επίσης, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, καθώς δέχτηκε  πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου.

Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο στο: kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ