13η σύνταξη και χάρισμα δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ!

13η σύνταξη και χάρισμα δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ!


-Αντίδοτα στην περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου

Υπό δυσμενείς οιωνούς και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» φτάνουν αύριο (Δευτέρα) στην Αθήνα και θα ξεκινήσουν άμεσα τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε επίπεδο Eurogroup μέχρι τις 21 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, θα πρέπει στις επόμενες δύο εβδομάδες οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία. Κάτι που αυτήν τη στιγμή φαντάζει απίθανο, αν όχι εξωπραγματικό, δεδομένου ότι από τα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις τα πέντε! Άλλα 12 έχουν προχωρήσει ως έναν βαθμό και τα υπόλοιπα 71 παραμένουν στα χαρτιά.

Παρά τις συστάσεις και τις προτροπές του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπουργοί κινούνται με αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που αναλογούν στον καθέναν.

Με τον χρόνο να τρέχει, ο υφυπουργός κ. Λιάκος, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκρούουν μετά βδελυγμίας τα σενάρια που κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος αν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα.


 Στο τραπέζι και η παράταση του προγράμματος


Εμφανίζονται δε αισιόδοξοι, αν όχι βέβαιοι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα συμφωνήσουν ώστε όσα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης να περιληφθούν στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Μεγαλύτερο αγκάθι η περικοπή των συντάξεων, που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τις 1/1/2019, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπουργοί εκφράζουν την άποψη κι επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» το πάγωμα του μέτρου κατά έναν τουλάχιστον χρόνο, ούτως ώστε να έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βαρύ. Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε πάγωμα ή αναβολή του συγκεκριμένου μέτρου. Συμφωνεί μαζί του κι ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Αντίθετα είναι άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως η υφυπουργός Θ. Φωτίου, η οποία επιχειρώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες των χιλιάδων συνταξιούχων υποστήριξε ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο λέγεται και ακούγεται.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί 13η σύνταξη, υπό μορφή επιδόματος, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές. Επιπλέον, εξετάζουν τη δυνατότητα να χαριστούν σε όλους τους συνταξιούχους δύο δόσεις από το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

ΕΝΦΙΑ: Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει εντός του Μαΐου να ψηφισθούν οι προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά τον Αύγουστο, χωρίς μεταβολή των βεβαιωμένων εσόδων σε σχέση με το 2017.

ΦΠΑ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά 30% οι συντελεστές σε Χίο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Λέρο.

Ληξιπρόθεσμα: Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί (και πληρωθεί) οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

ΕΚΑΣ: Έκδοση υπουργικής απόφασης εντός του Ιουνίου για κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αφορολόγητο: Ψήφιση διάταξης νόμου για μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κρίνουν ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.

Αποκρατικοποιήσεις: Πωλητήρια για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και για το 17% της επιχείρησης, καθώς και για μέρος της συμμετοχής του Δημοσίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και υπογραφή σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.

«Αφήστε την εκλογολογία και διαπραγματευτείτε για συντάξεις και αφορολόγητο, γιατί από αυτά θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα», διαμηνύει προς το Μέγαρο Μαξίμου ο Ν. Φίλης. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε λάθος τη συζήτηση για εκλογές και ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κερδίσει στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Ζήτησε δε από τον υπουργό Οικονομικών να μην εφαρμοστούν τα μέτρα για μείωση των συ­ντάξεων και του αφορολογήτου.

 


Σχολιάστε εδώ