Έχουμε τον παράδεισο, τον τουρισμό και έχουμε καταντήσει ζητιάνοι…

Έχουμε τον παράδεισο, τον τουρισμό και έχουμε καταντήσει ζητιάνοι…


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


Έχουμε τον παράδεισο, τον τουρισμό και αντί να τον εκμεταλλευτούμε έχουμε καταντήσει ζητιάνοι…

Τι έχουμε πάθει; Μουχλιάσαμε; Μας έχουν ματιάσει; Άλλαξε το DΝΑ της ελληνικής φυλής; Γίναμε όλοι γραφειοκράτες και δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας; Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε; Τόσο εύκολα αφοπλιστήκαμε και ε­γκαταλείψαμε το σπέρμα που γεννάει η γη μας; Παγιδευτήκαμε στα πλοκάμια της χρεοκοπίας και δέκα χρόνια τώρα δεν έχουμε κάνει την επανάστασή μας.

Παραδοθήκαμε αμαχητί στα κοράκια, που μύρισαν λεία και δεν έχουν αφήσει ασημικό για ασημικό, με την ξένη κατοχή να φθάνει μέχρι το 2060, δυστυχώς και με τη δική μας υπογραφή, χωρίς να αντισταθεί ούτε ένας. Και η ευθύνη ανήκει σε όλους εμάς, με πρώτους τους πολιτικούς μας, τους οποίους ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Η γη μας δεν έχει σταματήσει στιγμή να παράγει, όμως εκείνοι οι ικανοί, οι ανοιχτόμυαλοι, που βλέπουν μακριά, σε ανοιχτούς ορίζοντες, και έχουν το πάθος της δημιουργίας, έχουν λιγοστέψει. Δίπλα μας, δυο βήματα παραπέρα, υπάρχει χρυσός.


 Πέρυσι, το 27,3% του ΑΕΠ ήταν προσφορά του τουρισμού και από τις 100.246 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο οι 80.000 ήταν στον τουριστικό κλάδο


Παράδεισος είναι ο ευλογημένος τόπος μας. Πέτρα να πετάξεις, θα φυτρώσει. Ο ήλιος και οι θάλασσές μας, που σε προσκαλούν τους περισσότερους μήνες του χρόνου, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Γι’ αυτό και το όνειρο αμέτρητου κόσμου είναι να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Όνειρο που επιβεβαιώνεται και τώρα από τους αδιάψευστους αριθμούς.

Πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 27.300.000 επισκέπτες, με τα έσοδα να φθάνουν στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 27,3%, ενώ η γενικότερη συνεισφορά του (απασχόληση συν 16,9% κ.λπ.) ανέρχεται σε 40,3 – 48,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Για φέτος, δε, ήδη καταγράφεται ρεκόρ προσλήψεων: Από τις 100.246 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο οι 80.000 αφορούσαν τον τουριστικό κλάδο.

Ποιος άλλος κλάδος έχει τέτοια προσφορά στην οικονομία μας; Κανένας.

Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον παράδεισο που έχουμε, όπως λέμε στον τίτλο μας. Και θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά και μελετημένα, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων προβολής της χώρας αλλά και καλύτερης εξυπηρέτησης του τουρίστα, ώστε να φεύγει ευχαριστημένος, με στόχο έναν και μόνο, να ξανάρθει και του χρόνου, φέρνοντας μαζί και τους φίλους του, και όχι να βρίσκουμε την ευκαιρία να τον… ληστέψουμε. Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας, του καθενός ξεχωριστά, από το δικό του μετερίζι. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χρυσή πηγή, το θείο δώρο που μας έχει δοθεί.

Αν αυτό τον παράδεισο τον αξιοποιήσουμε και τον στηρίξουμε με σύγχρονες υποδομές, δεν θα έχουμε ανάγκη από «τρόικες», «θεσμούς», δανειστές, Τόμσεν και Σόιμπλε. Θα ξαναγίνουμε αφεντικά του τόπου μας, της γης μας, της ποτισμένης με αίμα και ιδρώτα, αλλά και του ζηλευτού καταγάλανου ουρανού μας και των θαλασσών μας, που τις ερωτεύεται ο κάθε ξένος.


Σχολιάστε εδώ