Ηχηρό «OXI» του Δήμου Πειραιά στον «Κλεισθένη»

Ηχηρό «OXI» του Δήμου Πειραιά στον «Κλεισθένη»

-Σε μπαχαλοποίηση οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ένα αρκετά ηχηρό «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απλή αναλογική είπε την περασμένη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, που υιοθέτησε ψήφισμα σχεδόν ομόφωνα (μόνο οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας – η πόλη μας», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το ενέκριναν) με το οποίο ζητείται η απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης προκειμένου να τροποποιηθούν οι διατάξεις που πλήττουν την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των αδυνάτων.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είπε: «Η κυβέρνηση προετοίμαζε ένα νομοσχέδιο τόσο σημαντικό επί δύο χρόνια και το έθεσε σε διαβούλευση για μόλις δέκα ημέρες στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κύριο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάντως δεν είναι η απλή αναλογική. Είναι τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που είχε θέσει η ΚΕΔΕ στο υπουργείο, αλλά δυστυχώς αγνοήθηκαν παντελώς». «Γι’ αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να παγώσει για να γίνει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ δήμων και κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το γεγονός όμως ότι το νομοσχέδιο καταδικάζεται απ’ όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι έχει γίνει λάθος», τόνισε με έμφαση.

Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» Κυριάκος Μανωλάκος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο οδηγεί σε πλήρη μπαχαλοποίηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν προβλέπει μεταφορά πόρων, στραγγίζει οικονομικά τους δήμους και προωθεί διοικήσεις μειοψηφίας. Δηλαδή επιβάλλει ακυβερνησία». Απευθυνόμενος, δε προς τους συμβούλους του συνδυασμού που πρόσκειται στην κυβέρνηση, είπε: «Όταν ήρθε για διαβούλευση το master plan του ΟΛΠ σπεύσατε να καταγγείλετε την Cosco επειδή μας έδωσε προθεσμία μόλις δέκα ημερών για να διαβουλευθούμε. Τώρα που κάνει το ίδιο η κυβέρνηση, και μάλιστα για κάτι πολύ σοβαρότερο, δεν είπατε λέξη».

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Μαρία Σταθάκη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης ενός ξεπερασμένου νομοθετικού πλαισίου». «Από τη Μεταπολίτευση και μετά», υπογράμμισε, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρατήθηκε μακριά από τους δημότες και έγινε άντρο ρουσφετιού και παραβατικότητας». Όσον αφορά την απλή αναλογική, υποστήριξε ότι η εφαρμογή της ήταν πάγιο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Γιατί δοκιμάζει στην πράξη μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

Ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης υπογράμμισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να πληγεί το αυτοδιοίκητο των δήμων, με μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρβουνάς τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει διέξοδο στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως δεν προβλέπει τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει συναίνεση. Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης είπε ότι το νομοσχέδιο περιφρονεί την Αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της, ενώ αποκάλυψε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ζητήματα που υπήρχαν στον «Καλλικράτη» και τα κατήγγειλε η κυβέρνηση ως οπισθοδρομικά, όπως το παρατηρητήριο των ΟΤΑ, τα καθιερώνει επίσημα στον «Κλεισθένη», επαυξημένα και βελτιωμένα!

Επίσης, θέματα όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, που τα εμφανίζει ως πρωτοποριακές καινοφανείς διαδικασίες, υπήρχαν και στον «Καλλικράτη» και στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σε άλλα άρθρα, τα οποία όμως περιέχουν αυτοτελή όσα αναφέρονται στον «Καλλικράτη»! «Πρόκειται», τόνισε ο κ. Αβραμίδης, «για απίστευτη κοροϊδία, απ’ αυτές που -δυστυχώς- συνηθίζει η κυβέρνηση». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ είπε πως με την απλή αναλογική η κυβέρνηση στοχεύει στην ακυβερνησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την εφαρμογή του συστήματος αυτού θέλει να πάρει εκείνο που δεν της έδωσαν το 2014 οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών.


Σχολιάστε εδώ