kontranews: Χαϊδεύουν τους μιζαδόρους της Siemens

kontranews: Χαϊδεύουν τους μιζαδόρους της Siemens

Ενώ κλείνουν στη φυλακή ταλαίπωρους μικρομεσαίους για μικροχρέη προς το δημόσιο – Γελάει ο κόσμος με την εξαγοράσιμη ποινή των 40 ευρώ που επέβαλλαν στον Μαντέλη  – Ούτε λέξη για την επιστροφή των κλεμμένων που βρέθηκαν στον λογαριασμό του.

ΟΡΓΗ στην κοινωνία προκαλεί η απόφαση του κακουργιοδικείου που επέβαλε ποινή – χάδι στο δεξί χέρι του Σημίτη, Τάσο Μαντέλη για τις μίζες που πήρε από την Siemens.

Η καταδίκη σε πενταετή φυλάκιση που είναι εξαγοράσιμη προκαλεί ερωτηματικά με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια τα δικαστήρια στέλνουν στον Κορυδαλλό χιλιάδες ταλαίπωρους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για χρέη προς το δημόσιο.

Το μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία η ποινή – κοροϊδία είναι ότι τα λαμόγια και τα αρπακτικά που λαδώνονταν για να σαρώνει η Siemens όλες τις κρατικές προμήθειες έχουν εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία.

Το γεγονός ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι στη φυλακή δεν μπορεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του παλιού διεφθαρμένου και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Ο Τάσος Μαντέλης είναι πλέον ελεύθερος να απολαμβάνει τις μαύρες καταθέσεις που εξασφάλισε από τα λαδώματα σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει χτυπηθεί από τα εφιαλτικά μνημόνια στα οποία οδήγησε τη χώρα το παλιό κλεπτοκρατικό σύστημα.

Η απόφαση για τον Τάσο Μαντέλη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα και απάτες σε βάρος του δημοσίου.

Χαροποίησε επίσης τον αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη του οποίου ο Τάσος Μαντέλης υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες.

Προφανώς κάποιοι κοστολογούν τις μίζες που πήρε ο Μαντέλης από την Siemens προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο σε εκατόν σαράντα χιλιάδες ευρώ.

Τόσο είναι το ποσό για την εξαγορά της ποινής το οποίο βέβαια δεν αποκλείεται να το εισπράξει από την Siemens για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο γερμανικό κολοσσό.

Η απόφαση

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά στο «δώρο» των 450.000 γερμανικών μάρκων που ο 73χρονος πρώην υπουργός έλαβε από την εταιρεία Siemens.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης έλαβε τα χρήματα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα χρήματα δόθηκαν στον πρώην υπουργό σε δύο δόσεις, η πρώτη το 1998 και η δεύτερη το 2000 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατέληξαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντέλη. Ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην στελέχους της Siemens, Ηλία Γεωργίου όπως και του συνεργάτη του πρώην υπουργού Αρ. Μαντά.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας. Επίσης, ζήτησαν ο κ. Μαντέλης να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 4312, καθώς όπως είπαν επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα.

«Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Γιάννης Ηρειώτης. Την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4312 ζήτησαν και οι συνήγοροι των άλλων δυο κατηγορουμένων, σημειώνοντας πως και εκείνοι συναίνεσαν στην επιστροφή των χρημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία, σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή.

ΠΗΓΗ: Έντυπη Kontranews


Σχολιάστε εδώ