Δ. Τζανακόπουλος στην ThessNews: «Η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε απειλεί»

Δ. Τζανακόπουλος στην ThessNews: «Η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε απειλεί»

Οι ΠΑΕ δίνουν εξετάσεις και όχι η πολιτεία, λέει στην ThessNews, με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ηγεσίες των ομάδων θα ευθύνονται για ένα πιθανό Grexit.

Παράλληλα επιτίθεται εκ νέου σε ΝΔ και Ευ. Μαρινάκη, κατηγορώντας τους για προνομιακές σχέσεις και για καθημερινή εκστρατεία λάσπης και προπαγάνδας. Επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αποφεύγοντας να τις ταυτίσει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ υποστηρίζει την απλή αναλογική που φέρνει ο «Κλεισθένης».

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαβουλεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ενώ επιτίθεται στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ημέρα τελικού Κυπέλλου Ελλάδος σήμερα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά τα όσα έγιναν φέτος στο πρωτάθλημα. Πιστεύετε ότι η ελληνική πολιτεία θα περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις; Υπάρχει κίνδυνος Grexit;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι η ελληνική πολιτεία που περνάει εξετάσεις σε σχέση με τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που απευθύνθηκε στη FIFA και την UEFA, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπει ένα τέλος σε ένα σαθρό οικοδόμημα, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επομένως, αν κάποιος βρίσκεται διαρκώς υπό εξέταση και υπό δοκιμή, τόσο από την πολιτεία όσο και από τις διεθνείς ομοσπονδίες, είναι οι ΠΑΕ, οι οποίες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που σέβεται το άθλημα, τους φιλάθλους αλλά και τη νομιμότητα. Με αυτή την έννοια, όσο υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες που βρίσκονται εκτός αυτού του πλαισίου, το ενδεχόμενο του Grexit θα είναι πιθανό.

Είχατε προαναγγείλει μηνύσεις και αγωγές κατά του Ευ. Μαρινάκη. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση απειλείται; Πιστεύετε ότι όλα γίνονται για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο ή για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η ελληνική κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε απειλεί. Έχει τη συνταγματική υποχρέωση και τη λαϊκή νομιμοποίηση να κάνει όσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της απαιτούνται, για να τηρείται η νομιμότητα και να εκλείψουν φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς και διαπλοκής. Ο κ. Μαρινάκης διώκεται για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατηγορία περί εμπορίας ναρκωτικών. Η δικαιοσύνη μένει να αποφανθεί αρμοδίως και με απόλυτη ανεξαρτησία γι’ αυτές. Ως προς τις νομικές ενέργειες, αυτές ήδη έχουν εκκινήσει κατά οποιουδήποτε συκοφάντησε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία όμως και η ηγεσία της έχουν αυτοανακηρυχθεί σε συνήγορο του κ. Μαρινάκη, καθώς είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι προνομιακές σχέσεις τους με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, που καθοδηγεί την καθημερινή εκστρατεία λάσπης και προπαγάνδας στην οποία επιδίδονται τα ΜΜΕ που του ανήκουν. Όσα γίνονται, λοιπόν, είναι μια μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις που υπερασπίζονται την απόδοση δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της πολιτικής έναντι οικονομικών συμφερόντων και σε αυτές που εξαρτούν την πολιτική τους επιβίωση από τη διαιώνιση ενός καθεστώτος διαπλοκής, που έφερε εν τέλει τη χώρα σε οριακό σημείο.

Παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, επιμένετε συνεχώς ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα μπορούσαν να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου;

Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη του 2015: θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα ως το τέλος της τετραετίας. Η εξάντληση εξάλλου της κυβερνητικής θητείας, για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία σχεδόν, θα είναι και ένα σήμα αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας τόσο προς τους πολίτες όσο και διεθνώς.

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για την απλή αναλογική; Ο Γ. Μπουτάρης, για παράδειγμα, που είναι θετικά διακείμενος στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ζητά να μπουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μη μείνουν ακυβέρνητοι οι δήμοι.

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι χώρος συνθέσεων και συγκλίσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η δυνατότητα είναι που έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από την απλή αναλογική, η οποία, πέραν αυτού, αποτελεί και το μοναδικό εκλογικό σύστημα αυθεντικής θεσμικής αποτύπωσης της λαϊκής ψήφου. Μην ξεχνάτε ότι το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη όχι μόνο στερούσε τη δυνατότητα οποιασδήποτε σύγκλισης, αλλά ενίσχυε σκανδαλωδώς τη μονοκρατορία των δημάρχων. Επομένως, αυτό που κάποιοι ονομάζουν κίνδυνο ακυβερνησίας, επιτρέψτε μου να το θεωρώ εγγύηση για την πλουραλιστική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Πώς απαντάτε στον πρόεδρο της ΝΔ που υποστηρίζει ότι θα «ξεριζώσει το κομματικό κράτος»; Ταυτόχρονα υπόσχεται μείωση της φορολογίας. Είναι «λαϊκισμός» ή ένα εφικτό αίτημα της επόμενης μέρας της «καθαρής εξόδου»;

Το κομματικό κράτος είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων των τελευταίων σαράντα ετών και έχει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, που ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά. Αυτά που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτά που έκανε πράξη ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Δηλαδή τη στελεχιακή αποψίλωση των δομών του κοινωνικού κράτους, την υποστελέχωση φορέων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την αντικατάστασή τους με στρατιές υποαμειβόμενων και ανασφάλιστων εργαζομένων από ιδιωτικούς φορείς. Στο ίδιο κλίμα κινείται και στις εξαγγελίες του περί φορολογίας. Φοροασυλία στον μεγάλο πλούτο και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Η Ελλάδα όμως που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της  εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο: thessnews.gr


Σχολιάστε εδώ