Βάζουν χέρι στους φορολογικούς παραδείσους

Βάζουν χέρι στους φορολογικούς παραδείσους

-Θα πρέπει να δημοσιεύουν μητρώο εταιρειών, όπου θα φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης

Καιρός ήταν. Η Βρετανία κάνει το πρώτο βήμα. Όχι γιατί ξαφνικά την έπιασαν οι ευαισθησίες, αλλά γιατί ξεσηκώθηκε η κοινή γνώμη και αναγκάσθηκε η βρετανική κυβέρνηση να κλείσει τις τρύπες μέσα από τις οποίες γίνεται η ροή του μαύρου χρήματος, που καταλήγει στους πασίγνωστους φορολογικούς παραδείσους, μέσα από τους οποίους ξεπλένεται. Και έτσι αποδίδονται λευκοί στην κοινωνία οι μεγαλοκαρχαρίες, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαίοι πολιτικοί, νυν και πρώην.

Η Βρετανία έχει μια… ιδιαιτερότητα, τη… διαρροή του μαύρου χρήματος στις υπερπόντιες κτήσεις της, όπως είναι οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι.

Οι οποίες, μετά τα μέτρα που πήρε η βρετανική κυβέρνηση, θα αναγκασθούν να δημοσιεύουν μέχρι το 2020 μητρώο εταιρειών, όπου θα φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Όπως τονίζουν κύκλοι που κινούνται στον χώρο αυτό, η ύπαρξη δημόσιου μητρώου εταιρειών θα σπείρει τον πανικό στο χρηματοπιστωτικό… οικοσύστημα των υπερπόντιων εταιρειών, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο σε πρόσφατα σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροαποφυγής.

Να σημειωθεί ότι η ανωνυμία που προσφέρουν οι υπερπόντιες εταιρείες έχει κάνει τις βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις μαγνήτη για το παράνομο χρήμα, με δισεκατομμύρια λίρες να ρέουν από τη Ρωσία προς αυτές την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την οργάνωση Global Witness.


Σχολιάστε εδώ