Το Κτηματολόγιο πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα

Το Κτηματολόγιο πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα

-Αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Η έκθεση που παρέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την τελευταία ημέρα του Απριλίου περιλαμβάνει και ορισμένα σχόλια για το Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «η απουσία ενός ολοκληρωμένου Κτηματολογίου παρεμποδίζει την αποτελεσματική διαχείριση κρατικών (και μη κρατικών) περιουσιακών στοιχείων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση και η ανάπλαση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας (Ελληνικό) καθυστέρησε λόγω του αβέβαιου προσδιορισμού χρήσης της γης».

«Το ελλιπές Κτηματολόγιο συχνά καθυστερεί τις διαδικασίες απόκτησης γης, εμποδίζοντας έργα υποδομής», συνεχίζει η έκθεση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. «Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Ένα πλήρες Κτηματολόγιο είναι απαραίτητο για τον σαφή προσδιορισμό όλων των μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του κράτους και για να αναπτύξουν μια στρατηγική για τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής τους αξίας.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα επέτρεπε την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της χρήσης γης και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος (ΟΟΣΑ, 2010). Συνδυασμένο με τα στοιχεία των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, θα επέτρεπε να βασιστεί η φορολόγηση των ακινήτων σε πρόσφατες εμπορικές αξίες».

Τέλος, αναφέρει πως «το Κτηματολόγιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020». Λάθος πληροφόρηση έχουν μάλλον οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Χρειάζεται μία ακόμα δεκαετία για να ολοκληρωθεί.


Σχολιάστε εδώ