Ν. Ξυδάκης: «Η εκκλησία έχει ρόλο πνευματικό, δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο πολιτικό και ρόλο εθναρχίας»

Ν. Ξυδάκης: «Η εκκλησία έχει ρόλο πνευματικό, δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο πολιτικό και ρόλο εθναρχίας»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης (9 Μαΐου 2018).

Για το σχέδιο νόμου περί υιοθεσίας και αναδοχής και την πιθανότητα διαφοροποίησης από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Υπάρχουν νομοθετήματα στα οποία η προσωπική στάση κάποιου βουλευτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. Το σέβομαι απολύτως, περιμένω όμως ένα πολιτικό επιχείρημα. Από ένα βουλευτή του δημοκρατικού τόξου μπορώ φυσικά να δεχθώ την επίκληση λόγων συνειδήσεως που εξηγούνται με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά όχι αοριστίες και κοινωνικές προκαταλήψεις. Εν πάση περιπτώσει στα μεγάλα κοινωνικά θέματα, εκεί που η πολιτεία προσαρμόζεται στους μετασχηματισμούς της κοινωνίας, σε νέα κοινωνικά δεδομένα, σε νέα κοινωνικές συνήθειες οι βουλευτές οφείλουν να είναι μπροστά, πρέπει να ανοίγουν δρόμους, να δείχνουν παράδειγμα ζωής, να αναγνωρίζουν τις κοινωνικές ανάγκες αναλαμβάνοντας ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες. Αυτή είναι η Δημοκρατία και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε, να την υλοποιούμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους που μας ψήφισαν και τους ανθρώπους που ζουν και εξαρτώνται από τους νόμους του κράτους. Όσο για την αριστερά, αυτή ψήφιζε πάντα τα προοδευτικά νομοσχέδια όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι θέμα πολιτικής ωριμότητας και πολιτικής ευθύνης.»

Για την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «κάποιοι φοβούνται τους παπάδες που έχουν ψήφους»:

«Δεν διαφωνώ. Εκεί είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση την οποία ίσως πρέπει να τοποθετήσουμε στο επίκεντρο, στην καρδιά της συνταγματικής αναθεώρησης: οι διακριτοί ρόλοι. Να γίνει κατανοητό ότι η εκκλησία έχει ρόλο πνευματικό, τον ρόλο της εμψύχωσης και της παραμυθίας στους πιστούς, αλλά σε μια Δημοκρατία δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο πολιτικό και ρόλο εθναρχίας. Δεν μπορεί να υπαγορεύει στις εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες, στα κόμματα και στο Κοινοβούλιο τι θα πράξουν. Διακριτοί ρόλοι λοιπόν, με σεβασμό ο ένας θεσμός για τον άλλο.»


Σχολιάστε εδώ