Τουριστική διπλωματία…

Τουριστική διπλωματία…

Δεν αντέχουμε να μην επανέλθουμε στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ. Μας περιήλθε ένα από τα δελτία Τύπου που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας του στους εξωτικούς και μη προορισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής, σε ένα ταξίδι ζωής για οποιονδήποτε λάτρη της Αφρικής.

Αφού λοιπόν διαβάσαμε για την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη… Ζάμπια, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα και σας το μεταφέρουμε όπως ακριβώς αποτυπώθηκε σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η επίσκεψη στο σπίτι του πρώτου Προέδρου κ. Κένεθ Κάουντα, απελευθερωτή της Ζάμπιας και πρωτεργάτη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Στα 94 έτη του σήμερα, ο Πρόεδρος Κάουντα θυμήθηκε τη συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στα πλαίσια του Κινήματος.

Αποκάλυψε, δε, ότι ετοιμάζει να εκδώσει την αυτοβιογραφία του, όπου θα εξηγήσει για πρώτη φορά γιατί πάντοτε στις δημόσιες εμφανίσεις του κρατούσε και κρατά στο αριστερό χέρι ένα άσπρο μαντήλι. Με δεδομένο ότι έχασε σημαντικά κομμάτια από το αρχείο του, όταν απομακρύνθηκε από την εξουσία και τέθηκε σε πενταετή κατ’ οίκον περιορισμό (στο σπίτι αυτό μένει σήμερα ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης), ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ να μεριμνήσει ώστε από την Κύπρο να του αποσταλεί μία φωτογραφία του με τον Μακάριο, σχολιάζοντας: ‘‘Σίγουρα θα υπάρχει στα αρχεία της Λευκωσίας. Θέλω να την προσθέσω μαζί με τις φωτογραφίες των άλλων συνοδοιπόρων μου’’».

Συγκινητικό το απόσπασμα, αλλά ας μη συγχέουμε τη δημόσια διπλωματία με το τουριστικό, έστω ιστορικό, ρεπορτάζ…

exofrenikos@hotmail.com

Φωτο: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ