Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Κουρή

Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Κουρή

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στις 11:30 π.μ., στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη ασθένεια, ο εκδότης Γιώργος Α. Κουρής έφυγε τη περασμένη Δευτέρα νωρίς το πρωί, ήρεμα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών έχοντας γύρω του την οικογένεια του, τη σύζυγο του, τον γιο του και τα εγγόνια του.

Ο Γιωργος Κουρης  ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στην τοπική εφημερίδα φωνή της Κεφαλονιάς που ο ίδιος εξέδωσε μαζί με τον αδελφό του, Μάκη.

Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων «νέα εφημερίδα», «αυριανή», «ο φίλαθλος», “Star”, «δημοκρατικός λόγος», «η νίκη» και «Kontra news» ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ραδιο Αθήνα», «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Sprint fm».

Επίσης, είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29» και μετά τη μετατροπή του στο σημερινό «Star Channel» το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του «Καναλιού 5» που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμεσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.

Ο Γιώργος Α. Κουρής με τη σύζυγο του Ντίνα απέκτησαν έναν γιο, τον Ανδρέα  ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, τον Γιώργο και την Ελένη. Η οικογένεια του θα τον αποχαιρετήσει στο αγαπημένο του νησί την Κεφαλονιά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιός ήταν ο Γιώργος Κουρής

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Η δημοσιογραφία τον κέρδισε από  νωρίς, αφού σε ηλικία μόλις 21 ετών, το 1958, εξέδωσε την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης».

Πολύ νωρίς, η εφημερίδα ξεπέρασε τα τοπικά όρια και απέκτησε πανελλήνια φήμη, λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε στην τότε δεξιά κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής,  μαχητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας με αιχμή τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ κορύφωση της σκληρής αντιπαράθεσης, στις ιδιαίτερα δύσκολες και για την άσκηση της δημοσιογραφίας, συνθήκες της εποχής, αποτέλεσαν οι επιθέσεις εναντίον του τότε πρωθυπουργού, για το ξεπούλημα της Κύπρου, με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Στην περίοδο της Αποστασίας στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξαιτίας της προσωπικής σχέσης, που  είχε αναπτύξει με τον Πάνο Κόκα.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Γιώργος Κουρής προχώρησε στη δημιουργία ιδιόκτητου τυπογραφείου, αλλά η ενασχόληση με την έντυπη δημοσιογραφία, αποτελούσε  το μεγάλο πόθο του δαιμόνιου Κεφαλλονίτη. Το μεγάλο άλμα έγινε το 1980, όταν , ο Γιώργος Κουρής, μαζί με τον αδελφό του Μάκη και μια μικρή ομάδα συνεργατών, όπως ο αείμνηστος Ντίνος Κουτσούμης και ο Κυριάκος Διακογιάννης, εξέδωσαν την «Αυριανή», χωρίς ούτε οι ίδιοι, ίσως, να φαντάζονταν το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και πολύ περισσότερο ότι η εφημερίδα και στη συνέχεια, ο Ομιλος Κουρή, θ` αποτελούσαν το κέντρο των εξελίξεων και σε πολλές περιπτώσεις θα τις καθόριζαν, μετατρέποντας το κτίριο του Ταύρου, σε μέρος της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας.

Χρειάστηκε είναι η αλήθεια και η τύχη, αφού η πολύμηνη απεργία των τεχνικών τύπου και η ανταπεργία των εργοδοτών , που βοήθησαν στην κυκλοφοριακή άνοδο, αλλά το μεγάλο άλμα σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 1980, όταν η καινούργια, τότε, εφημερίδα, αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρίας ενδυμάτων «Lacoste», της οποίας αντιπρόσωπος ήταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Γρήγορα η κυκλοφορία της εφημερίδας εκτινάχθηκε στα 100.000 φύλλα, ενώ η νευρική αντίδραση του τότε πρωθυπουργικού ζεύγους, που προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εφημερίδα, προκαλώντας πια, στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα περί σκανδάλου. Η κυβέρνηση βρέθηκε ακόμη πιο εκτεθειμένη, εξαιτίας των ασυνήθιστα σκληρών ποινών, που επέβαλε το δικαστήριο, οδηγώντας τον μεν Μάκη Κουρή στη φυλακή, τον δε Γιώργο Κουρή, αυτοεξόριστο στην Ιταλία, όπου παρέμεινε, διευθύνοντας από εκεί την εφημερίδα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1981, όταν ανέβηκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Η στάση αυτή, του Γιώργου Κουρή, ανταμείφθηκε από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης, στο πλευρό της οποίας είχε ταχθεί αταλάντευτα και μαχητικά, από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία της ΑΥΡΙΑΝΗΣ να φτάσει γρήγορα, στα 250.000 φύλλα, ενώ το 1982 εκδόθηκε ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ, που έγραψε τη δική του ιστορία, στο χώρο του αθλητικού τύπου και το 1985, η πρωινή πολιτική εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, με διευθυντή τον αξέχαστο Κώστα Γερονικολό.

Η μεγάλη παρεμβατική  δύναμη, της εφημερίδας, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, το Μάρτιο του 1985, όταν ο Γιώργος Κουρής έπεισε την τελευταία στιγμή τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσκομίζοντας επιστολές χιλιάδων αναγνωστών, να εγκαταλείψει  την πρόθεση επανεκλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον αρεοπαγίτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Ηταν μια κίνηση-ματ, που εξασφάλισε τη νέα εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 1985. Αλλά και σ` αυτή τη νίκη, η συμβολή της ΑΥΡΙΑΝΗΣ ήταν κρίσιμη, με την αποκάλυψη του αμφιλεγόμενου κατοχικού παρελθόντος, του τότε αρχηγού της ΝΔ. Τότε η ΑΥΡΙΑΝΗ έφτασε στο απόγειο της κυκλοφοριακής της δύναμης, φτάνοντας στο σημείο να πουλάει 300.000 φύλλα.

Την περίοδο 1988-89, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ παρουσιάστηκαν και τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και άρχισαν να «λακίζουν» και φιλικές εφημερίδες  , ο Γιώργος Κουρής, χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, δήλωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον ίδιο και το Κίνημα. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, δημιούργησε, αρχικά, το «Ράδιο Αθήνα», στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέχεια δε το «Κανάλι 29», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της σκευωρίας, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ πρωτοστάτησε και στην αγωνιστική αντιπολίτευση, στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το 1994 και μετά, ο Γιώργος Κουρής, άρχισε να παίρνει αποστάσεις, από τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που  αναπτύσσονταν στην πρωθυπουργική «αυλή», με επίκεντρο την τότε σύζυγο του. Στη δεκαετία του `90, ο Γιώργος Κουρής, δείχνοντας για μια ακόμη φορά, την ικανότητα του να διαβλέπει τις εξελίξεις, μπήκε δυναμικά στο χώρο της τηλεόρασης, μετέχοντας στη μετοχική σύνθεση του ΑΛΤΕΡ. Παραμένοντας όμως, πάντα και πάνω απ` όλα, δημοσιογράφος, συνέχισε τη μαχητική δράση και τις αποκαλύψεις, από την αγαπημένη του ΑΥΡΙΑΝΗ, πρωτοστατώντας στην αποκάλυψη των σκανδάλων, που στιγμάτισαν τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Η οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα το χώρο του τύπου, δεν άφησε αλώβητο το συγκρότημα του Γιώργου Κουρή, με αποκορύφωμα την περιπέτεια του ΑΛΤΕΡ, όπου ο Γιώργος Κουρής κλήθηκε να πληρώσει αμαρτίες άλλων, πληρώνοντας και βαρύ προσωπικό τίμημα, με άδικες δικαστικές διώξεις. Η αλήθεια , βέβαια, αποκαλύφθηκε, έστω και με καθυστέρηση, ο Γιώργος και ο Ανδρέας Κουρής δικαιώθηκαν και οι πραγματικοί ένοχοι, ΄βρίσκονται στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης. Ο «ομιλος Κουρή», όμως, δοκιμάστηκε σκληρά, αφού, εκτός από το ΑΛΤΕΡ έκλεισε και η ΑΥΡΙΑΝΗ. Γεννημένος μαχητής, ωστόσο, ο Γιώργος Κουρής, δεν το έβαλε κάτω και, εκπλήσσοντας τους πάντες, επανήλθε δυναμικά στο χώρο, με τον όμιλο του KONTRA, αρχικά τον τηλεοπτικό σταθμό, στη συνέχεια δε την εφημερίδα. Ηταν το κύκνειο άσμα του, ταυτόχρονα όμως μια παρακαταθήκη για όλους εμάς.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Γιώργο Α. Κουρή θα ψαλεί την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στις 11:30 π.μ., στον Ιερό Ναό  ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ στη γενέτειρά του, το Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Αντί στεφάνων, η οικογένεια Κουρή παρακαλεί, όποιος επιθυμεί κι έχει τη δυνατότητα, να καταθέσει δωρεά στη μνήμη του, υπέρ του Ορφανοτροφείου Κεφαλληνίας «Ο ΣΩΤΗΡ».
Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο ΣΩΤΗΡ»
ALPHA BANK:
IBAN: GR 51 0140 9030 9030 0200 2000 052

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή

Τη λύπη και τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για τον θάνατο του εκδότη Γιώργου Κουρή.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Ο Γιώργος Κουρής υπηρέτησε, για πολλά χρόνια, τη μάχιμη δημοσιογραφία. Στην οικογένεια, τους οικείους του και ιδιαίτερα στον αδελφό του, πρώην βουλευτή, κ. Μάκη Κουρή, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θάνατο του Γ. Κουρή
Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε πιστός στη δημοσιογραφία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του στο χώρο της ενημέρωσης άφησε το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα τόσο ως δημοσιογράφος, όσο και ως ιδιοκτήτης Μέσων.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Το συγκινητικό «αντίο» του Πάνου Καμμένου στον Γιώργο Κουρή

Με ένα μήνυμα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρετά τον Γιώργο Κουρή ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Καλό ταξίδι Καπετάνιε είμαι τυχερός που σε γνώρισα ήσουν έντιμος και ευθύς άνθρωπος, δεν θα ξεχάσω όταν με πολεμούσαν όλοι μαζί που με κάλεσες και μου είπες ότι θα με στηρίξεις γιατί δεν αντέχεις το άδικο. Καλό παράδεισο Γιώργο θα σε θυμόμαστε… σήμερα ανθίζουν τα περγαμόντα..»,μ έγραψε ο κ. Καμμένος στο μήνυμα του.

1

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή
«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιώργου Κουρή. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουρής υπήρξε μέλος της παλαιάς φρουράς των δημοσιογράφων. Το δε κενό του, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη.

Το μήνυμα Καραμέρου για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή

«Ο εκδότης Γιώργος Κουρής πέθανε έχοντας αφήσει το στίγμα του στον Τύπο της Μεταπολίτευσης όσο ελάχιστοι. Συλλυπητήρια στους οικείους του»

2

Το “αντίο” του Νίκου Χατζηνικολάου στον Γιώργο Κουρή

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του εκδότη Γιώργου Κουρή ανακοίνωσε στην αρχή της εκπομπής του στον Realfm 97,8 ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Το μήνυμα αποχαιρετισμού του Σταμάτη Μαλέλη στον Γιώργο Κουρή

Το ψήφισμα της ΕΙΗΕΑ

Ψήφισμα για τον θάνατο του Γιώργου Κουρή, εξέδωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΕΙΗΕΑ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, πληροφορήθηκε το θάνατο του εκδότη και δημοσιογράφου, Γιώργου Α.Κουρή, πρωτοπόρου της νέας τεχνολογικής εποχής έκδοσης των εφημερίδων και μέλους της Ενώσεως και αποφάσισε:

-Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.

-Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

-Να δημοσιευθεί το παρόν στις εφημερίδες.

Ο πρόεδρος

Νίκος Χατζηνικολάου

Ο Γραμματέας

Ιωάννης Φιλιππάκης»

Διαβάστε το τελευταίο του άρθρο όπως δημοσιεύθηκε σήμερα:

Θωρακίζεται η χώρα

Γράφει ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΗΣ


Η ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της αναβάθμισης των F-16 θωρακίζει την άμυνα της χώρας σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προκαλεί με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης σηματοδοτεί και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

ΓΙΑΤΙ η συμφωνία για τα F-16 είχε κλείσει στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΓΙΑ πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΕΞΑΛΛΟΥ η υποστήριξη των ΗΠΑ στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σταθερή τόσο στη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα όσο και στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΑΓΟΡΑ οπλικών συστημάτων δεν είναι μια αυτόνομη εμπορική πράξη.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αποτελεί στρατηγική επιλογή και διπλωματική κίνηση.

ΤΗΝ ώρα που οι Τούρκοι απομακρύνονται από την Αμερική και το ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη συνέχεια και γίνεται προνομιακός συνομιλητής με την υπερδύναμη που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αναβάθμιση των F-16 έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ που εγγυάται την ασφάλεια στην Μεσόγειο.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ θεωρείται και η συμφωνία για αγορά οπλικών συστημάτων από την Γαλλία.

ΜΠΟΡΕΙ να μπλόκαρε προσωρινά η ενοικίαση των φρεγατών FREEM, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια στρατηγική συμμαχία και με την Γαλλία.

ΑΛΛΩΣΤΕ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μάχεται πραγματικά για τα ελληνικά συμφέροντα και απόδειξη γι΄ αυτό είναι το γαλλικό σχέδιο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

ΑΛΛΩΣΤΕ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να στείλει γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο που θα έχουν μόνιμη παρουσία και θα εγγυώνται τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: www.kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ