F16 VIPER… μια μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία

F16 VIPER… μια μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία

Συνεδρίασε  εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποφασίζοντας την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών τύπου F16 και συγκεκριμένα 30 F16 Block 52 και 55 F16 Block 52+ στον τελευταίο και ποιο εξελιγμένο τύπο “VIPER”.

Η σχετική συμφωνία είναι ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται: «κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει:

«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ».

Κικίλιας: “Συμφωνούμε αλλά περιμένουμε ενημέρωση”

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των F-16, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.  Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».

Ενώ κι ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt έγραψε:


Το κυριότερο σημείο της αναβάθμισης είναι η τοποθέτηση του ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) και σύστημα επικοινωνιών Link 16

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μαζί με την αναβάθμιση η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει ακόμα έναν προσομοιωτή και θα βελτιώσει τους ήδη υπάρχοντες από F16 σε F16V. Επίσης προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS I, σε επίπεδο ASPIS II, του εξοπλισμού υποστηρίξεων εδάφους, ενώ θα αγοραστούν και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά.

Φωτο: Geoffrey Pyatt/Twitter


Σχολιάστε εδώ