“Καρφί” Γιούνκερ στον Ερντογάν: Να μη μου λέει ότι δύο Έλληνες στρατιώτες είναι απειλή!

“Καρφί” Γιούνκερ στον Ερντογάν: Να μη μου λέει ότι δύο Έλληνες στρατιώτες είναι απειλή!

Εξαίροντας τη θέληση και το κουράγιο των Ελλήνων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και προαναγγέλλοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας από τον ερχόμενο Αύγουστο, μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα να έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθύνεται στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού που τόσο αγαπώ» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Juncker. 

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος, με έναν εξαιρετικό πολιτισμό, στον οποίο όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Η Ελλάδα είναι, πράγματι, το λίκνο της πολιτικής ιδέας της Δημοκρατίας. Εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας, εδώ ενσωματώνεται και βιώνεται μέχρι σήμερα». O κ. Juncker σημείωσε:


«Οι Έλληνες κατέδειξαν ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ότι πραγματικά θέλησαν να δημιουργήσουν ιστορία και όχι να την υφίστανται.

«Ναι, σε όλη μου την πολιτική ζωή ήθελα και παρέμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας` και  ιδιαιτέρως όταν αλλού στην Ευρώπη δεν δίστασαν κάποιοι δημαγωγοί και λαϊκιστές να θέλουν να βγει η Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο μονίμως αρνιόμουν. Ναι, η Ελλάδα μπόρεσε από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωζώνης να τύχει μιας μαζικής, γενναίας οικονομικής βοήθειας.  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε επίσης:

«Μιλάμε για 262 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν συμπεριλάβουμε και τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, η Ελλάδα, επίσης, κατέδειξε την προσήλωσή της απερίφραστα στα προγράμματα αναπροσαρμογής και δημιούργησε μια ολόκληρη πανοπλία από μεταρρυθμίσεις, συχνά οδυνηρότατες, οι οποίες, όμως, είναι και το εχέγγυο του εκσυγχρονισμού: μεταρρύθμιση στις συντάξεις, μεταρρύθμιση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, της αγοράς εργασίας, της δημόσιας διοίκησης, του δημόσιου λειτουργήματος, του τραπεζικού τομέα, των δημοσιονομικών, της παιδείας και πολλών άλλων. Αυτή η αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα, το οποίο από 15% το 2009 πέρασε σε πλεόνασμα το 2016».


Είναι αλήθεια ότι κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά απ’ ότι η Ελλάδα.

«Θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσουμε να βαδίσει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών ήταν θεαματική. Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μη λοιδορήσετε, μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες.

Νομίζω ότι αυτό που τώρα οικοδομείτε είναι να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν κάνουμε τίποτα σήμερα, αύριο θα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν τα παιδιά σας και, μάλιστα, υπό συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες αύριο απ’ ότι σήμερα».


Η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Η Ελλάδα έκανε πολλά ιδίως προκειμένου να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της συμφωνίας μας με την Τουρκία. Γνωρίζω πόσο αυτό είναι δύσκολο ιδίως σε μια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Μην ξεχνάμε σήμερα και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία. Και να μην μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών σε τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν.

Ο κ. Juncker πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν από οποιαδήποτε προσχώρηση. Όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ούτε καν έχει τεθεί ημερομηνία ένταξης.

Θέλω να πω προς τους Έλληνες πολίτες, ιδίως στους πιο οικονομικά αδύναμους μεταξύ τους, ότι έχω βαθιά αγάπη και θαυμασμό για την εξαιρετική συνολική προσπάθεια που κατέβαλλαν.


O Πρόεδρος της Βουλής, κατά την προσφώνησή του…

…υπογράμμισε την προσήλωση του κ. Juncker στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως με την παρουσία του στη χώρα μας «δίνει ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία, στον αγώνα για να μείνει όρθια, με αισιοδοξία για το μέλλον». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη προσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοικτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών-μελών».

 


Σχολιάστε εδώ