Fitch: Μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ μέχρι το 2025!

Fitch: Μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ μέχρι το 2025!

«Το πλεόνασμα προϋπολογισμού της Ελλάδας δείχνει συνεχιζόμενη δημοσιονομική δέσμευση», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέο του δελτίο για την Ελλάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν σημαντική μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ, μέχρι το 2025!

Τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι πληροφορίες για επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, κάνουν τους ξένους οίκους να προετοιμάζουν νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, κάτι το οποίο θα θεωρείται βέβαιο, μόλις ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, τα μειωμένα πολιτικά ρίσκα και η ανάπτυξη βελτιώνουν την εικόνα για το χρέους.

Ο οίκος, αναφέρει ότι το δεύτερο συνεχόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική εξυγίανση. «Αυτό υποστηρίζει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και πόσο μακριά και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της ελάφρυνσης του χρέους που συζητούν σήμερα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας».

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα είχε καταγράψει ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2017, από 0,6% το προηγούμενο έτος. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας το 2014 και το 2015 ήταν 3,6% και 5,7% αντίστοιχα. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους ήταν 4,0% του ΑΕΠ. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ