Α. Τσίπρας: Κρατάμε τα θετικά από τις δηλώσεις Ερντογάν – Περιμένουμε πράξεις (βίντεο)

Α. Τσίπρας: Κρατάμε τα θετικά από τις δηλώσεις Ερντογάν – Περιμένουμε πράξεις (βίντεο)

Την έμπρακτη αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς αναμένει το Μαξίμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος μίλησε για ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών, δεν παρέλειψε όμως, να επαναφέρει εμμέσως το θέμα των γκρίζων ζωνών, ενώ σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης έθεσε ευθέως θέμα ανταλλαγής των «2» Ελλήνων με τους «8» Τούρκους.

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα απορρίπτει κάθε συζήτηση για ανταλλαγή των 2 με τους 8

«Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

«Τα έργα και όχι απλώς οι καλές προθέσεις αποτελούν βάση φιλίας», με αυτά τα λόγια από το Χρυσοβίτσι Αρκαδίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν

«Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο ΝΤN εξήγησε πως εννοεί την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη χώρα».

Ερωτηθείς ο Τ. Ερντογάν για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βάρνα, όπου ζητήθηκε η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, προχώρησε σε συμψηφισμό δυο ανόμοιων υποθέσεων: «Προκειμένου να επιλυθεί το θέμα θα πρέπει να εκδώσετε τα άτομα που επιχείρησαν πραξικόπημα κατά τους κράτους μας. Και είπαμε ότι αν το κάνετε αυτό, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ