Επανέρχομαι: Αναγκαία η δημοκρατική πατριωτική ενότητα


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα


Η επιβουλή εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας εντείνεται σε καθημερινή βάση. Ο εξ Ανατολών επικίνδυνος, επεκτατικός και αναθεωρητικός γείτονας επαναφέρει απροκάλυπτα -είτε μέσω της συζήτησης για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, είτε με την αμφισβήτηση ελληνικού χώρου, όπως πράττει στο Αιγαίο- εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Διακρίνεται καθαρά ο τουρκικός επεκτατισμός σε όλο το τόξο Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη, όπως και η de facto αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την άλλη πλευρά των συνόρων της, με την κατάληψη του Αφρίν στη Συρία. Μπήκαν. Για να δούμε αν και πότε θα βγουν. Στην Κύπρο πάντως μπήκαν το 1974 και… από τότε βγαίνουν…

Η επιθετική στρατηγική της Άγκυρας θα συνεχιστεί.

Το πλέον πρόσφατο που έγινε γνωστό, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη του Πάσχα ελικόπτερο (πιθανόν της Τουρκικής Ακτοφυλακής) πραγματοποίησε χαμηλή νυχτερινή πτήση πάνω από τη νησίδα Ρω στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, η ελληνική φρουρά απάντησε -σύμφωνα με πληροφορίες- με πυρά που είχαν στόχο να απομακρύνουν κι όχι να καταρρίψουν το ελικόπτερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ελικόπτερο απομακρύνθηκε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η είσοδος του ελικοπτέρου στον ελληνικό εναέριο χώρο έχει καταγραφεί από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το επεισόδιο έρχεται να συμπληρώσει την έντονη τουρκική κινητικότητα και προκλητικότητα. Έχουν ήδη σημειωθεί αμέτρητες παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων αλλά και εντάσεις στη θάλασσα μεταξύ σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Ελληνικού Λιμενικού ή και του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις παραπάνω περιοχές πραγματοποιούνται τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις, το σενάριο των οποίων είναι ο αποκλεισμός και η κατάληψη νήσων.
Απέναντι σε όλα αυτά, στην Αθήνα κυριαρχούν οι ψευδαισθήσεις. Μόνο λεονταρισμοί, πιθανόν για εσωτερική κατανάλωση.

Μια πολιτική τάξη φθαρμένη και διεφθαρμένη, υπονομευμένη η ίδια -όπως και όλη η κοινωνία- από την κυρίαρχη ιδεολογία του εθνομηδενισμού και των ανοιχτών συνόρων, δεν μπορεί να δει καμιά λογική συνέπεια μεταξύ των ανωτέρω και στην Άμυνα, στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Όλο το μπλοκ των αριστερών -και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!- και των εκσυγχρονιστών αναμασούν πομφόλυγες, αναμένουν πάλι να μας σώσουν άλλοι. Θα κλαίνε πάλι οι μανάδες στον Ναύσταθμο, μετά από πιθανή μερική επιστράτευση, κατά την επόμενη αναχώρηση του στόλου, διαδηλώνοντας -κατόπιν εντολής του ΚΚΕ την προηγούμενη φορά, θυμίζω – υπέρ της ειρήνης;

Ενάντια στη σαπίλα των ελίτ της χώρας, πρέπει να επιδιωχθεί από τις υγιείς λαϊκές δυνάμεις, η μέγιστη δημοκρατική πατριωτική ενότητα, η εθνική – λαϊκή ενότητα του σήμερα.

Για τη σωτηρία της πατρίδας και του λαού μας.

Η πρόσφατη πατριωτική αφύπνιση με αφορμή το Μακεδονικό και τη σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης να αποτελέσει ένα αποφασιστικό όπλο για αναπροσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής, για διερεύνηση νέων συμμαχιών.
Θεωρώ αυτονόητο ότι οι σοσιαλιστές, εμπνευσμένοι και προσηλωμένοι στις αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην πραγμάτωση της δημοκρατικής πατριωτικής ενότητας και στην έκφρασή της σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι δημοκρατικές, πατριωτικές, α­ντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις ας δώσουν τον τόνο.

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ