Ζήτημα ζωής και… θανάτου η αυτοδυναμία για τον Κυριάκο

Ζήτημα ζωής και… θανάτου η αυτοδυναμία για τον Κυριάκο

Τελευταία του ευκαιρία οι επόμενες εκλογές

Νυν υπέρ πάντων η αυτοδυναμία! Με αυτό το δόγμα-οδηγό πορεύεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το μετεκλογικό τοπίο προδιαγράφεται θολό και οι προοπτικές για συνεργασίες κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν.

Η καθαρή νίκη και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές δεν αποτελεί απλά τον βασικό στόχο του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά τείνει να εξελιχθεί σε… ζήτημα ζωής και θανάτου! Οι επόμενες εκλογές θα είναι η πρώτη και πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία να βάλει το όνομά του στον κατάλογο με τους πρωθυπουργούς της χώρας, δεδομένου ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών αυτές θα γίνουν με την απλή αναλογική, που θα οδηγήσει σε πολυκομματικές κυβερνήσεις και κοινής αποδοχής πρωθυπουργούς. Και μεταξύ αυτών δεν θα μπορεί να είναι ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει στις επόμενες εκλογές να πετύχουμε μια καθαρή νίκη ούτως ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς συμβιβασμούς κι εκπτώσεις», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Κι είναι προφανές ότι αυτό που έχει στο μυαλό του είναι η αυτοδυναμία, οτιδήποτε άλλο θα συνιστά αποτυχία. Πρόθεσή του είναι να αναζητήσει πολιτική σύγκλιση και συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά όχι στη βάση κάποιων δεσμευτικών όρων που θα θέσει η Φ. Γεννηματά και οι οποίοι θα δρουν ανασταλτικά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Μητσοτάκης έχει και το ενδεχόμενο η κ. Γεννηματά, κάτω από την πίεση μερίδας στελεχών που λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία. Κι αυτό διότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή απαιτείται η συνεργασία άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τα πράγματα θα τεθούν εκτός ελέγχου. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τότε η κ. Γεννηματά θα ζητήσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρχει καταμερισμός του πολιτικού κόστους. Ωστόσο το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (του Υπουργικού Συμβουλίου) στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει αυτήν την ώρα εξωπραγματικό.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ακόμη κι αν συναινούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια τέτοια κυβέρνηση και θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξα­χθούν με την απλή αναλογική, ούτως ώστε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ