Όλα ανοιχτά: Έξοδος και χρέος

Όλα ανοιχτά: Έξοδος και χρέος

Ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές στο Μαξίμου

Ρευστότητα και αβεβαιότητα επικρατεί στους σχεδιασμούς και τους στόχους της κυβέρνησης, παρά τις ορθοπεταλιές που είναι υποχρεωμένη να κάνει τους επόμενους δύο – τρεις μήνες, όπου αναμένεται το Eurogroup (του Ιουνίου ή του Ιουλίου) να δώσει το πράσινο φως για την έξοδο (έστω και τυπική) της χώρας από τα Μνημόνια.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα (χρέος, αναπτυξιακό πρόγραμμα, στάση ΔΝΤ κ.ά.) είναι ακόμα ανοικτά και ρευστά, αφού η Γερμανία και οι δορυφόροι της πρωτίστως, αλλά και ο άλλος βασικός παίκτης, το ΔΝΤ, κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους.

Λόγω της αβεβαιότητας, δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός ενδοκυβερνητικός ή εσωκομματικός διάλογος πάνω στα μεγάλα και ουσιώδη ζητήματα, παρά μόνο συζήτηση για την επικοινωνιακή διαχείριση της κάθε μέρας και την τακτοποίηση «ρουσφετιών πελατειακού τύπου», όπου, όπως λένε πολλοί βουλευτές, τη μερίδα του λέοντος παίρνει η ομάδα των «53», που δεν λέει λέξη για τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.


Ενδεικτικές του κλίματος αβεβαιότητας και ρευστότητας είναι δύο πρόσφατες εξελίξεις: Η πρόσφατη συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και ο πάγος που εκ νέου έβαλε η Γερμανία (στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Σολτς και Τσακαλώτου) για το θέμα του χρέους


Σε ό,τι αφορά το Euroworking Group, παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη να αποσπάσει έστω και κάτι ελάχιστο για το θέμα του χρέους, κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, ενώ και το περιβόητο αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να βγει από το Μνημόνιο δεν έτυχε της αναμενόμενης υποδοχής από τους εταίρους, που το αντιμετώπισαν με δυσπιστία.

Ωστόσο ψυχρολουσία υπήρξε και απευθείας από το Βερολίνο, που δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κρίσιμο και καθοριστικό θέμα του χρέους, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του διαδόχου του Β. Σόιμπλε, του κ. Σολτς, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αν και η συνάντηση Σολτς – Τσακαλώτου είχε τον χαρακτήρα επίσκεψης γνωριμίας, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή, κατά πόσο θα εφαρμοστούν έγκαιρα τα 76 μέτρα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο ενδιαφέρει κυρίως την ελληνική πλευρά, είναι η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ESM για την αποπληρωμή του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο και σε αυτό το μείζον θέμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει θέση ή, ακόμη, να ενημερώσει για δικές του προτάσεις.

Όχι κάλπες…
Αυτό που, προς στιγμήν τουλάχιστον, αποτελεί έναν πρώτο, σχετικά σταθερό προσανατολισμό στο Μαξίμου είναι να μην υπάρξει προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και πριν δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για την, τυπική έστω, έξοδο από τα Μνημόνια. Και αυτό διότι υπάρχει φόβος ότι θα εξαγριωθούν οι δανειστές, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και κυρίως γιατί οποιαδήποτε, έστω και ολιγοήμερη, παράταση του Μνημονίου απαιτεί εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμη, έστω και μια σύντομη προεκλογική περίοδος θα πάγωνε τις διαπραγματεύσεις, ενώ οποιαδήποτε κυβέρνηση προέκυπτε από τις εκλογές θα χρειαζόταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε παράταση-επέκταση του Μνημονίου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί το Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ