Λαγκάρντ: Με τους δικούς μας όρους θα εμπλακούμε στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει στην HJ (βίντεο)

Λαγκάρντ: Με τους δικούς μας όρους θα εμπλακούμε στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει στην HJ (βίντεο)


Το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ,
ενώ πρόβλεψε ότι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των Ευρωπαίων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας». Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο κάτι που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Το Ταμείο θα στηρίξει την Ελλάδα αλλά με τους δικούς του όρους, υπογράμμισε. «Ο ελληνικός λαός», είπε η κ. Λαγκάρντ, «έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών και έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν».

Μιλώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνώρισε πως έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο και σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. «Γνωρίζουμε», τόνισε, «τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».

Πηγή: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ