Ιερά Σύνοδος: “Όχι” στην υιοθεσία ή την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Ιερά Σύνοδος: “Όχι” στην υιοθεσία ή την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Mε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος  αναφέρει ότι «κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας». Αναφέρεται στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου με τίτλο: «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε από την Τρίτη 17 έως και σήμερα Πέμπτη, 19 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεσμεύεται και εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 27ης Ιουνίου 2017 περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε και διά του σχετικού Δελτίου Τύπου: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν» και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή (ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου απουσιάζοντος στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους), συναντήθηκε χθες με τον κ. Υπουργό και σήμερα ενημέρωσε διεξοδικά την Δ.Ι.Σ. περί της γενομένης συναντήσεως, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση του διαλόγου για αυτό το θέμα και ειδικότερα για την διόρθωση του περιεχομένου των «Φακέλων του Μαθητού», με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος.

Όσον αφορά στο θέμα της υποβληθείσης υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αιτήσεως ακυρώσεως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άρθρων 1 περ. β, 58 παρ. 3 περ. α, β, δ, ε, η και 59 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018, η Ιερά Σύνοδος ενεχείρισε διά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής επιστολή στον κ. Υπουργό με τις θέσεις Της επ’ αυ¬τών, και προκειμένου να αποφασίσει, αναμένει την γραπτή απάντηση του Υπουργείου.

Σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας» η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι, κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του Λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΒ’ Κορίνθου Παύλεια 2018».

β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

γ) Το πρωί της εορτής, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών και Μοναχών και του πιστού Λαού.

ε) Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας υπό τον τίτλο «ΚΔ’ Παύλεια», τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την 20ή Μαΐου 2018 ως ημερομηνία λήξεως των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων και ενέκρινε το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής, από την 29η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2018. Θέμα του Συνεδρίου είναι, «Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους ουρανοπολίτες».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Σχολιάστε εδώ