Γκρέμισε το ΣτΕ τον ΕΦΚΑ, που είχε χτιστεί στην άμμο…

Γκρέμισε το ΣτΕ τον ΕΦΚΑ, που είχε χτιστεί στην άμμο…

Στον αέρα το Ασφαλιστικό Σύστημα – Πολλά τα δεινά του νόμου Κατρούγκαλου

Τελικά, στην… άμμο ήταν χτισμένος ο ΕΦΚΑ. Και η κατάρρευσή του άρχισε με την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις στις οποίες στηρίχθηκε το κατασκεύασμα του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου, και μάλιστα με πολύ ισχυρή πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, δικαιώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους και άλλους κλάδους) που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες (η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί), χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις που αναφέρονται:

α) στην ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, ενώ κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα,

β) στον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Η βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας αιφνιδίασε την κυβέρνηση, δεδομένου ότι τινάζει στον αέρα το Ασφαλιστικό Σύστημα που κατασκεύασε, ενοποιώντας μέσα σε μια νύχτα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε έναν πολυδαίδαλο νέο φορέα, τον ΕΦΚΑ, στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε φτιαχτεί στο πόδι. Απόδειξη, οι εκατοντάδες τροποποιήσεις που έχουν γίνει, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε, ενώ εκτίναξε τις εισφορές μέχρι και στο 70% του εισοδήματος του ασφαλισμένου.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στη βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν διά στόματος του… πατρός του περιβόητου νόμου, του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είπε ότι ο νόμος θα προσαρμοστεί αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και όποιες άλλες… διορθωτικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Ακόμη, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε ότι δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα, ενώ διαρροές από το Μαξίμου μιλούσαν για «πολιτικό παιχνίδι του ΣτΕ»! Πάλι, δηλαδή, οι δικαστές φταίνε…

Να σημειώσουμε ότι κύριος εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Σπυρίδων – Κωνσταντίνος Μαρκάτης, συνεπικουρούμενος από τους συναδέλφους του Γεώργιο Τσιμέκα και Άννα Καλογεροπούλου.
Την εισήγηση δε στήριξαν δυναμικά ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαγεωργίου και η σύμβουλος Αικατερίνη Χριστοφορίδου.

Από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές της άποψης περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ όσον αφορά την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και το ύψος των εισφορών ήταν ο σύμβουλος Γεώργιος Ποταμιάς.

Βερβεσός: Ήρθε η Ανάσταση…
«Η απόφαση αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016. Ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελληνίου Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός, επισημαίνοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο.

Κόλλιας: Τρία Ταμεία
Σε ανατροπή του υφιστάμενου Ασφαλιστικού Συστήματος οδηγεί η θαρραλέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζοντας ότι «ουδείς μπορεί να επιβιώσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα όταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 70% των κερδών του».


Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών) και ένα Ταμείο Επικούρησης και Εφάπαξ προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος


Η πρόταση του ΟΕΕ για το σύνολο του Ασφαλιστικού Συστήματος, που έχει καταρτιστεί από ειδική επιστημονική επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης: μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, καθώς και ένα Ταμείο Επικούρησης και Εφάπαξ, με δύο αυτοτελείς κλάδους.

• Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης ούτε μόνο το εισόδημα, αλλά και τις δύο αυτές παραμέτρους.

• Σύνολο φόρων και εισφορών που να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία (50%), το οποίο να του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών του (π.χ., δανείων), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του αλλά και ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης.

• Διανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.


Σχολιάστε εδώ