Foreign Policy: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εν κινήσει προς τον πόλεμο

Foreign Policy: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εν κινήσει προς τον πόλεμο

Το δημοσίευμα του Foreign Policy κάνει λόγο για μία δύσκολη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αναφέροντας πως αρκετές φορές τον 20ό αιώνα βρέθηκαν σε πόλεμο με παράδειγμα το 1996 με αφορμή στην ελληνική νησίδα Ίμια όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην αποτροπή της καταστροφής.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τη Δευτέρα, μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση αναζωπύρωσε παλιές αναμνήσεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντερίμ, κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος στην Άγκυρα, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή είχε αφαιρέσει μια ελληνική σημαία από νησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι, αφού τοποθετήθηκε εκεί νωρίτερα από τρεις Έλληνες. Το Γενικό Επιτελείο της Ελληνικής Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι καμία τουρκική βάρκα δεν είχε δει στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες. ο δήμαρχος Φούρνοι επισκέφθηκε τότε το νησάκι και ανέφερε ότι η ελληνική σημαία ήταν ακόμα εκεί.

Αλλά η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις αξιώσεις του Yildirim με τη μέγιστη σοβαρότητα. Το περιστατικό της Δευτέρας ακολουθεί ένα τραγικό ατύχημα την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας Έλληνας πιλότος μετά την κατάρρευση του αεροσκάφους του, ενώ επέστρεψε στη βάση του από μια αποστολή να αναχαιτίσει τους Τούρκους μαχητές περίπου 10 μίλια βόρεια της Σκύρου. Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε: τα τουρκικά αεριωθούμενα αεροπλάνα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερο από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο. Ενώ ο Yildirim και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν γρήγορες διπλωματικές κινήσεις για να στείλουν συλλυπητήρια στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί τον θάνατο του 34χρονου πιλότου για την Τουρκία. Η σύλληψη δύο αξιωματικών του ελληνικού στρατού τον περασμένο μήνα και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες κατασκοπείας, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή μεταξύ των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ, το νησάκι που ονομάζεται Ανθρωπόφαγος είναι μέρος των ισχυρισμών της Τουρκίας ως “γκρίζες ζώνες”, περιοχές αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας, στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζει τέτοιες “γκρίζες ζώνες”, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας επαναλήφθηκε από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα πέρυσι. Ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να επανεξετασθεί, υποδεικνύοντας ως δικαιολογία την τουρκόφωνη μειονότητα της Θράκης, περιοχή της βόρειας Ελλάδας. Πρόσφατα, τα τουρκικά πολεμικά πλοία σταμάτησαν  ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος που είχε προορισμό τα ελληνοκυπριακά ύδατα.

Ακόμη και εν μέσω αυτού του επικίνδυνου κλίματος, και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε απερίσκεπτη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του ξεκινούν όλο και πιο επιθετική ρητορεία προς την Ελλάδα και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης διευθύνεται τώρα από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται να διεκδικήσει 18 Τουρκικά νησιά που επί του παρόντος κατέχει η Ελλάδα.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας ίσως είναι το μόνο σημείο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονοεί ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν “σουλτάνος”, και τον Γιώργος Κουμουτσάκος της νέας δημοκρατίας, σκιώδη υπουργό Διεθνών Υποθέσεων της ΝΔ, να λέει πως η Τουρκία είναι “χώρα αυταρχικής εξουσίας που δημιουργεί αστάθεια και ένταση στην περιοχή”.

Το πρόβλημα του Τσίπρα στην αντιμετώπιση είναι μάλλον η κυβέρνησή του – συγκεκριμένα, στον κατώτερο εταίρο του συνασπισμού, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, του οποίου ο ηγέτης, ο Πάνος Καμμένος, είναι επίσης υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συνεργασία  με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν πάντοτε περίεργη. Το μόνο που είχαν κοινά τα δύο μέρη ήταν η αντίθεσή τους στη λιτότητα. Ο κ. Καμμένος φέρεται να έχει δεσμούς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump μέσω του πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπαδόπουλου και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ελληνορωσικού επιχειρηματία και του πρώην Ρώσου βουλευτή Ιβάν Σαββίδη. Ενώ βοήθησε τον Τσίπρα με τις επαφές του και τη γνώση των λειτουργιών του ελληνικού κράτους (και ειδικά τμήματα αυτού που θα ονομάζαμε «βαθύ κράτος»).

Ο Καμμένος και το κόμμα του έχουν επανειλημμένα φέρει τον Τσίπρα σε μια δύσκολη θέση, κάνοντας υποβλητικές και μάλιστα επιθετικές δηλώσεις προς την Τουρκία ή απλώς με σύγχυση σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης. Ως υπουργός Άμυνας, έχει επανειλημμένα εκνευρίσει τους Τούρκους, κάνοντας δηλώσεις σύμφωνα με τη φράση «αφήστε τους να έρθουν και να το πάρουν». Ο αναπληρωτής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  Φώτης Κουβέλης, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι η Ελλάδα βρίσκεται “Αδήλωτος πόλεμος στο Αιγαίο”. Και εντός 10 ημερών, μέλος ανεξάρτητου Έλληνα, κατόρθωσε να αντιταχθεί λέγοντας ότι τόσο η Ελλάδα είναι «πολύ σκληρή για τον Ερντογάν» και ότι «δεν θα τους αφήσουμε να πάνε χωρίς αμφισβήτηση».


Σχολιάστε εδώ