Πάσχα μιζέριας και… απόδρασης!

Πάσχα μιζέριας και… απόδρασης!

-Αν και οι αγορές ήταν πολύ περιορισμένες (τρεις-τέσσερις οικογένειες αγόραζαν ρεφενέ ένα αρνί για να ψήσουν), η πόλη… άδειασε

Πάσχα… απόδρασης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το φετινό για τον Πειραιά, αφού από το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα της Διακαινησίμου η πόλη ήταν περίπου… έρημη. Σε Καλλίπολη, Προφήτη Ηλία, κέντρο, Ν. Φάληρο επικρατούσε απόλυτη… ερημιά, ενώ στις γύρω συνοικίες (Καμίνια, Μανιάτικα, Παλαιά Κοκκινιά, Σούδα, Απόλλωνα) υπήρχαν κάποιοι κάτοικοι που δεν έφυγαν και πέρασαν το δικό τους Πάσχα ψήνοντας αρνιά που είχαν αγοράσει συμμετοχικά (ρεφενέ) τρεις-τέσσερις οικογένειες μαζί σε ξέφωτα και σε πάρκα. Παρ’ όλη τη φτώχεια όμως, πολύς ήταν ο κόσμος που το φετινό Πάσχα εγκατέλειψε την πόλη. Μόνο που τώρα οι διακοπές ήταν περιορισμένες. Μ. Σάββατο – Πάσχα και επιστροφή τη Δευτέρα.

Η έξοδος της Μ. Πέμπτης που παλαιότερα γινόταν… χαμός φέτος πήγε περίπατο. Πολλοί έφυγαν Μ. Παρασκευή και οι περισσότεροι Μ. Σάββατο. Το Σάββατο γέμισαν ασφυκτικά τα ακριβά νησιά, Ύδρα και Σπέτσες, Αίγινα και Πόρος γέμισαν Πέμπτη και Παρασκευή. Οι πιο πολλοί πάντως, πάνω από 150.000 κόσμος, πήγαν στο αποκούμπι των φτωχών, τη Σαλαμίνα, όπου -βοηθούντος και του καιρού, που ήταν ιδανικός την Κυριακή- είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μαγευτικό Πάσχα. Οι περισσότεροι πάντως πήγαν για μονοήμερη εκδρομή στο νησί.

Την Κυριακή το πρωί η ουρά στο Πέραμα για τα πορθμεία ξεκινούσε πριν το δημαρχείο, ενώ το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ στη Σαλαμίνα η ουρά ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε πάντως ότι στο λιμάνι του Πειραιά υπήρχε συνεργασία της Τροχαίας και με τη Λιμενική Αστυνομία.

Όσον αφορά την αγορά του Πειραιά, οι τιμές στο αρνί ήταν σταθερές όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στα 7 ευρώ το κιλό το αρνί, στα 8 ευρώ το κατσίκι. Στα 7 ευρώ το κιλό οι συκωταριές, στα 5 ευρώ το κιλό τα έντερα, στα 4-5 ευρώ το κιλό τα λουκάνικα. Όλα τα αρνιά ντόπια, με την ενδεικτική πράσινη σφραγίδα πάνω τους. Οφείλουμε να πούμε ότι ντόπια αρνιά υπήρχαν κατά πολύ φθηνότερα έως και 2 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό ήταν η αιτία που, κατά τους παράγοντες της αγοράς, δεν είχαν την κίνηση που περίμεναν.

Επειδή όμως στον Πειραιά, όπως -δυστυχώς- και σε όλους τους δήμους της χώρας, υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που δεν θα είχαν το Πάσχα ούτε ένα πιάτο φαγητό, ο δήμαρχος, μέσω της ΚΟΔΕΠ, φρόντισε ώστε όλοι οι σιτιζόμενοι καθημερινά από τις υπηρεσίες του δήμου να έχουν ένα έξτρα πασχαλινό τραπέζι, που περιελάμβανε σουβλιστό αρνί, πατάτες, αυγά, τσουρέκια, σαλάτες και ό,τι άλλο υπήρχε στο πασχαλινό τραπέζι εκείνων που δεν είχαν πρόβλημα. Επίσης, εκατοντάδες σακούλες με τρόφιμα, που περιείχαν αρνί, συκωταριά για τη μαγειρίτσα, λάδι, όσπρια, μακαρόνια, χυμούς ντομάτας, τσουρέκια, κ.λπ., μοίρασε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης στους δημότες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Φωτο: koinoniki.gr


Σχολιάστε εδώ