Τον χαβά τους τα Σκόπια…

Τον χαβά τους τα Σκόπια…

Τη μεγάλη αισιοδοξία του είχε καταθέσει στους αρχηγούς των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τις συναντήσεις που είχε στην ΠΓΔΜ με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, ότι τελικά παρά τις δυσκολίες στα βασικά θέματα θα υπάρξει λύση.

Απέφυγε, όμως, να συ­γκεκριμενοποιήσει την προσέγγιση και να εξηγήσει πού βασίζει την αισιοδοξία του. Η εντύπωση, πάντως, που αποκόμισαν οι περισσότεροι από τους συνομιλητές του από όλο το σκηνικό ήταν ότι το θέμα έχει να κάνει με το ποια πλευρά θα χρεωθεί το ναυάγιο –κοινώς μουτζούρη– από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν συζητούν την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμά τους.

Kαι η απόδειξη… Μετά την χθεσινή συνάντηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov όπου ο Ν. Κοτζιάς δηλωσε:


Απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα…

Δηλαδή… το χαβά τους τα Σκόπια. Παρότι, πριν από τρεις ημέρες ο Ζάεφ ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας:  Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της “Μακεδονίας”, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε. Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης ήταν πως «τα προβλήματα τα μεγάλα τα βρήκαμε μπροστά μας»…

Για την ιστορία χθές απορρίφθηκε από την Βουλή της ΠΓΔΜ, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ  που είχε καταθέσει το VMRO-DPMNE με την αιτιολογία  πως η κυβέρνησης απέτυχε στους δέκα μήνες που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας.


Διαβάστε τη Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το πέρας συνάντησής του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov

Θέλω να ευχαριστήσω τους διερμηνείς που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου τον Νικόλα, για την όπως πάντα εξαιρετική φιλοξενία του, γιατί κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα πέρα από τα θέματα που επιλύουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση στις 3-4 Μαΐου, και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής, όπου επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους διπλωμάτες και των δύο κρατών, τους ειδικούς μας και τους καθηγητές μας που στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Ιδιαίτερα σε όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης εργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό, για εμάς, ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όπως καταλαβαίνετε, όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση. Αλλά, είναι και τα πιο δύσκολα. Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε -και οι δύο μας- να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα. Τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα. Τα προβλήματα τα μεγάλα τα βρήκαμε μπροστά μας, και ο Νικόλας και εγώ. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας.


Σχολιάστε εδώ