Ο Ερντογάν πίσω από τις αυξημένες ροές προσφύγων προς τα νησιά μας

Ο Ερντογάν πίσω από τις αυξημένες ροές προσφύγων προς τα νησιά μας


Δημήτρης Βίτσας
δέχτηκε βολές από την ομάδα των «53» γιατί ήθελε να προωθήσει το νομοσχέδιο με το οποίο μειωνόταν αισθητά το χρονικό διάστημα για υποβολή και κρίση αιτήσεων ασύλου και επιταχύνονταν οι διαδικασίες επαναπροώθησης όσων δεν έπαιρναν άσυλο ή δεν κρίνονταν πρόσφυγες.


Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η συνεχής αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά μας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο ότι είναι «κατευθυνόμενη» και «υποκινούμενη». Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο «επεισόδιο» κοντά στη Χίο, με την τουρκική ακταιωρό να εισέρχεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και να παρεμποδίζει με ελιγμούς την επιχείρηση των σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού να περισυλλέξουν μετανάστες που είχαν πέσει στο νερό από λέμβο που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και είχε περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα μάλιστα από την τουρκική ακταιωρό.

«Τώρα πια φαίνεται ότι συνοδεύουν τα τουρκικά σκάφη τις λέμβους με τους λαθρομετανάστες και τις φέρνουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημειώνουν αξιόπιστοι πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, καθώς στο πρόσφατο περιστατικό στη Χίο η τουρκική ακταιωρός ήταν για πολλή ώρα δίπλα στη λέμβο με τους λα­θρομετανάστες και δεν την ακινητοποίησε ούτε την έλεγξε. Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και τις προηγούμενες ημέρες σε άλλα σημεία και κάθε άλλο παρά σύμπτωση ήταν.



Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα κύματα των μεταναστών ως έναν πρό­σθετο μοχλό πίεσης και προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

Το θέμα έχει εμπλακεί και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και στις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του κυβερνώντος κόμματος. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας δέχτηκε βολές από την ομάδα των «53» για το νομοσχέδιο που ήθελε να προωθήσει, με το οποίο μειωνόταν αισθητά το χρονικό διάστημα για υποβολή και κρίση αιτήσεων ασύλου και επιταχύνονταν οι διαδικασίες επαναπροώθησης όσων δεν έπαιρναν άσυλο ή δεν κρίνονταν πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών στα νησιά. Ο κύριος όγκος των νέων ροών κατευθύνθηκε προς τη Χίο. Η Λέσβος δέχτηκε επίσης νέες ροές, με αποτέλεσμα να επικρατεί πλέον το αδιαχώρητο στο νησί.


Σχολιάστε εδώ