Πρωκτικός πόνος: Ποιες είναι οι αιτίες του

Πρωκτικός πόνος: Ποιες είναι οι αιτίες του

Ο πρωκτικός πόνος είναι πολύ συνηθισμένος και συχνά η αιτία που τον προκαλεί υποδιαγιγνώσκεται, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εκτίμηση δεν είναι έγκυρη. Παρότι σωστά υποθέτουν οι περισσότεροι ασθενείς, αλλά και ειδικοί, ότι το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, εντούτοις υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που προκαλούν πρωκταλγία.

«Ο πόνος στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν συζητείται από τους πάσχοντες, λόγω ντροπής. Συχνά η πληροφόρηση που υπάρχει για το θέμα είναι ελλιπής, δεδομένου ότι οι περισσότεροι τον αποδίδουν σε μια-δυο γνωστές παθήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι προκαλείται από διάφορες νόσους, μεταδιδόμενες και μη, που όλες όμως είναι ιάσιμες. Σπάνια μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο, ο οποίος όμως επίσης θεραπεύεται όταν υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση», μας εξηγεί ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και παραθέτει μερικές από τις αιτίες της πρωκταλγίας:

• Η ύπαρξη δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση ή δερματίτιδα είναι αιτία πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει κνησμός ή αίσθημα καύσου. Για τη διάγνωση ενδεχομένως να απαιτηθεί βιοψία δέρματος, από τα αποτελέσματα της οποίας συχνά κρίνεται η θεραπεία. Η αντιμετώπισή τους έγκειται συνήθως στην εφαρμογή δερματικών αλοιφών.

Κάποια μυκητιασική λοίμωξη ενδεχομένως να προκαλεί πόνο, ο οποίος είναι παρατεταμένος αλλά όχι ιδιαίτερα έντονος. Θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις (δερματική πάθηση και μυκητιασική λοίμωξη) ο πόνος εμφανίζεται κατά το σκούπισμα της περιπρωκτικής περιοχής.

• Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα του ορθού, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια ή ο έρπης αποτελούν επίσης αιτίες πόνου. Ο πόνος δεν προκύπτει πάντα κατά την αφόδευση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές αιμορραγίες του πρωκτού ή κνησμό. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά ή από του στόματος φάρμακα.

• Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ο συχνότερος λόγος πόνου στον πρωκτό και ιδιαίτερα όταν έχει προκύψει θρόμβωση. Η θεραπεία είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μέθοδο, που χωρίς αναισθησία θεραπεύει μόνιμα την πάθηση σε 30 λεπτά!

• Η πρωκτική ραγάδα, προκαλεί οξύ, αιχμηρό πόνο που προκύπτει κατά την αφόδευση. Μπορεί να συνυπάρχει μυϊκός σπασμός, οπότε ο πόνος μπορεί να είναι παρατεταμένος. Η ραγάδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μικρό σχίσιμο στον βλεννογόνο του πρωκτικού καναλιού και η θεραπεία της τις περισσότερες φορές δεν είναι χειρουργική, αλλά αφορά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που συνήθως τις προκαλεί, είτε διατροφικά είτε με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τις χρόνιες ραγάδες συστήνεται χειρουργική επέμβαση, λόγω αδυναμίας των συντηρητικών μεθόδων.

• Πόνο μπορεί να προκαλέσει κι ένα απόστημα (δηλαδή μια μολυσμένη κοιλότητα γεμάτη με πύον κοντά στον πρωκτό ή το ορθό) που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο πόνος είναι συνεχής και συνοδεύεται συχνά από πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

• Ένα αθεράπευτο απόστημα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πρωκτικού συριγγίου, το οποίο είναι ένα “τούνελ” μεταξύ του ορθού και του δέρματος. Σύμπτωμα αυτού είναι ο πόνος. Αιτία δημιουργίας του είναι κυρίως η φλεγμονή και η απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. «Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή για τη θεραπεία του. Η ενδοσκοπική θεραπεία (VAAFT), προσφέρει ασφάλεια, εξασφαλίζει την έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου, δεν απαιτεί νοσηλεία και προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα», επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος.


Σχολιάστε εδώ